PRODUKTINFO: Jacka av tunn, luftig nylon, fodrad med isolerande luftfyllda fibrer. Ärmar och sidopartier av tunn elastisk polyester och elastan. Tumgrepp, två framfickor och relativt oskyddad dragkedja. Vikt: 325 gram (M). Storlek: S–XXL.

Gjord för vinterlöpare

Med sin tunna, isolerande jacka i nytänkande design, speciellt avsedd för tuffa aktiviteter i torr kyla, tar The North Face nya grepp – och lyckas överraskande bra.

TNF Men's Animagi Jacket | |

Passform: Allmänt bra, skaplig ärmlängd, resår i livet saknas.

Funktion: Lätt, varm och skön att träna i - men det ska vara kallt!

Prisvärd: Priset är rimligt för en så pass funktionell produkt.

Slutsats: The North Face har tagit fram en lätt och funktionell jacka för de riktigt kyliga träningsrundorna. I mildare väderlek blir däremot jackan snabbt för varm. Jackan fungerar inte heller optimalt i regn eller blåst.

Pris: 1400 kr.

www.thenorthface.com

Den något ovanliga Animagijackan är designad för isande kyla. Och det är också när kvicksilvret sjunker rejält som jackans isolerande framparti kommer till sin fulla rätt. Här har man använt så kallade hålfibrer för att skapa en bra isolering. Hålfibrer är mikroskopiska luftfyllda konstfibrer, som både väger minimalt och som värmer optimalt.

Animagi är skräddarsydd för intensiv konditionsträning i kyla. En av våra första testrundor genomfördes på en mountainbike i 3–4 plusgrader. Utan något mer än en undertröja under jackan svettades vi betydligt mer än vanligt. Det är alltså ingen tvekan om att jackan är varm. Det bevisar Animagi när temperaturen sjunker en bra bit under nollan, då den är i sitt esse. Däremot är jackan inte helt perfekt i kraftig blåst.

De tunna ärmarna av smidig polyester är designade för att vara luftiga, men de fiberfyllda partierna på bröstet och ryggen släpper in vind genom sömmarna och genom den relativt oskyddade dragkedjan.

Den höga kragen är också lite väl vid i passformen. Dessa faktorer visar att jackan inte är avsedd för regn och blåst, i stället verkar den vara tänkt att användas i torr kyla utan vind. Jackan fungerar också att ha som mellanlager i kombination med t.ex. en tunn skaljacka vid regn.

Kombinationen av ett varmt bålparti och tunnare ärmar samt sidopaneler är rent allmänt perfekt när man löptränar eller cyklar. Ärmarna är riktiga universallösningar, som lätt kan kavlas upp för att ge ännu bättre ventilation – alternativt kan ärmarna rullas ned över händerna och hållas på plats via tumgreppen om man fryser om händerna. Ärmarna gör alltså att det är möjligt att höja eller sänka temperaturen innanför jackan. Kombinationen av värmande hålfibrer, luftig Pertex-nylon och tunna stretchzoner är också bra, för att inte säga nödvändiga.

Jackans fodrade bålparti är nämligen inte det luftigaste vi testat. Självklart kan man reglera ventilationen genom att dra ned dragkedjan, men då finns det samtidigt en risk att det blir för kallt vid bröstet. Förutom det måste vi erkänna att det var ett nöje också att ha jackan på utomhus i vinterkylan och snön, även när vi inte tränade.

Tre smarta detaljer

En mjuk krage värmer bra vid halsen där man ofta blir utsatt för kyla och vinddrag. Och dragkedjan slutar uppe i en liten, liten mjuk flik.


Kombinationen av det smidiga, töjbara polyestermaterialet i ärmar och sidor, samt vindtät nylon med isolerande foder, är uppskattad.


Den smidiga ärmöppningen, med hål för tummen, skyddar bra mot både snö och kyla och gör det enkelt att kavla upp ärmarna.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Känner du dig otrygg att springa i mörkret?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: