Läs också

Vintertajts

Så väljer du rätt skidpjäxa

För en längdskidåkare är pjäxorna minst lika viktiga som skidorna för att utbytet i skidspåret ska bli optimalt. En skidpjäxa som sitter som gjuten och som fungerar perfekt gör att skidträningen både blir effektivare och roligare. Men det gäller att pröva sig fram i djungeln av skidutrustning för att hitta rätt modell.

Ovandel Ovandelen ska skydda mot både snö och väta. Dessutom ska ovandelen inta vara för varm så att fötterna blir för svettiga. Ett funktionsmaterial i ovandelen ger bättre komfort för den som är aktiv.

Tips: Om du går på tur i fjällen och får spåra själv är det lätt att bli både blöt och kall om fötterna om skorna inte är förstärkta med ett skyddande material; t.ex. goretex. Ett alternativ är att köpa ett par så kallade gaiters.

Hälspänne Ett ev. justerbart hälspänne fördelar trycket jämnt över hälpartiet och bidrar till en bättre komfort.

Tips: Testa hur bra spännet sitter redan i butiken.

Stoppning För att undvika skavsår och blåsor är det viktigt med en skön stoppning. Och eftersom stoppningen formar sig efter foten av kroppsvärmen så gör det inget om pjäxan känns lite åtsmitande i början.

Tips: Även om det kan kännas trångt i början så kommer stoppningen i skidpjäxan att ge med sig efter hand. Känn efter så att fodret inte går att röra; då finns det nämligen risk att det bildas veck som kan ge blåsor och skavsår under skidturen.

Snörningssystem En del skidpjäxor har endast ett spänne som snörlås; andra modeller använder sig av vanliga skosnören. Oftast är snörningen/spännet väl skyddat av ett överdrag med blixtlås.

Tips: Knyt lagom hårt och avsluta med en dubbelknut. Vissa modeller har ett snabbsnörningssystem som gör att det är lättare att ta på och av pjäxorna.

Passform Pjäxan ska kännas bekväm redan första gången du stoppar in foten i den. Då kommer skidupplevelsen garanterat också att bli positiv.

Tips: Tårna ska ligga mot framkanten av pjäxan om du står med raka ben. När du böjer på knäna ska det mesta av trycket på tårna släppa men framkanten fortfarande kännas något.

Bindningssystem Idag finns det två dominerande märken på marknaden: Rottefellas New Nordic Norm (NNN 3) och Salomons Nordic system (SNS system) – båda är bra och stabila.

Tips: Kolla under pjäxan så att sulan passar till skidbindningen.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: