Kompressionstights
Kompressionstights

Strama kompressionstights verkar kunna minska muskeltrötthet, visar ny forskning.

© iStockphoto

Kan man löpa längre i kompressionstights?

Ny studie har undersökt effekten av kompressionstights under löpning. Både när det gäller muskeltrötthet och löpteknik. Köpläge?

2 juni 2018 av Hans Westhausen Gottlieb

Strumpor, tights, shorts och t-shirts med kompressionsegenskaper har blivit populärt inom löparvärlden. Men nu visar en ny studie att det är slöseri med tid att dra på sig ett par superstrama tights om målet är att minska muskeltröttheten och därmed löpa längre.

En teori bakom effekterna av de strama klädesplaggen är att de minskar vibrationerna i musklerna, som annars är energikrävande. Det skulle i såna fall innebära att musklerna tröttas ut senare om man har på sig kompressionskläder.

Studien från Ohio State University visar dock att mindre muskelvibrationer inte kunde knytas till nedsatt muskeltrötthet.

Kompressionsstrumpor boostar återhämtningen

Försökspersonerna fick springa 2 x 30 min. på ett löpband i 80 procent av deras maxhastighet. Under det ena passet var de iklädda kompressionstights.

Deras puls mättes och löpbandet registrerade hur tungt de landade, och hur kraftfullt de sköt ifrån för varje löpsteg. Deras kroppshållning registrerades på millimetern med motion capture-teknologi, och både före och efter testet mättes deras benstyrka.

Resultatet visade ingen skillnad mellan kompressiontights och vanliga tights när det gällde muskeltrötthet.

Forskarna understryker dock att om man känner att ett par strama tights hjälper, så ska man självklart fortsätta att använda dem.

Medan kompressionstights alltså inte verkar ha någon effekt för löpprestationen, så visar en australiensisk studie att kompressionsstrumpor kan påskynda återhämtningen om man går med dem på sig i två dygn efter ett maratonlopp. 

Källa: Ohio State University Wexner Medical Center

Vi rekommenderar: Smart löparbälte

Nu kan du förvara din mobil, dina nycklar och ditt kreditkort på ett lätt och säkert sätt när du tränar. Med detta smarta bälte kan du nämligen ta med dig alla viktiga saker på löprundan, cykeln eller när du ska till gymmet. Bältet har två fickor av ett stretchigt material som håller dina prylar på plats utan att du knappt märker att du har dem med dig.

I fickorna kan du ha med dig dina nycklar i den ena, medan mobilen ligger i tryggt förvar utan att bli repad i den andra. Den stora fickan har en liten öppning bak för ett par hörlurar, och dessutom är bältet vattenavvisande så att dina saker inte blir blöta. Just nu kan du få det smarta löparbältet tillsammans med 2 nummer av Sveriges bästa träningsmagasin, Aktiv Träning, för BARA 69:50 kr (+29:50 kr. i porto och exp.avg.) TOTALT 99 kr. Du får också en digital löparguide med massor av tips till hur du blir en snabbare och bättre löpare. Läs mer om erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Får du i dig de 500 gram frukt och grönt som rekommenderas per dag?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig