Köpguide: så väljer du rätt löpartröja

Löparbutikerna har hela väggar fyllda med löpartröjor, så det kan vara svårt att veta vilken tröja man ska välja. Vi hjälper dig genom att peka ut de sju viktigaste funktionerna.

27 juni 2014 av Peter Bollerup Andersen og Martin Kreutzer

Många tror kanske att en tröja bara är en tröja. Så är det dock inte alls när det handlar om löpartröjor. Och är du ändå lite skeptisk, så kommer du att få besked direkt när du tar på dig en av sommarens nya löpartröjor.

Se vad du bör titta lite extra på när du ska köpa en ny löpartröja.

Halsringning En rund halsringning är den vanligaste lösningen, medan den lite luftigare V-ringningen inte ses lika ofta. Viktigare än snittet är dock en förstärkning baktill i halsen, som gör att tröjan ligger an mot axlarna när man springer.

Elasticitet Töjbara material ger optimal rörelsefrihet. Det gäller främst för tröjor som sitter stramt, men också pösiga tröjor blir bättre om materialet är töjbart.

Nätvävspaneler Inlagd nätväv i ärmhålorna och i ryggen tillåter svetten att förångas genom materialet. Det är guld värt under hårda, intensiva träningspass då svetten rinner. Nackdelen är att nätväv inte skyddar särskilt bra mot solens farliga uv-strålning.

Dragkedja Med en dragkedja i halsen kan du öppna upp tröjan. Det ger bättre ventilation vilket är uppskattat när det är varmt.

Reflexer Om du tränar sent på kvällen eller före solen går upp, så är det bra om det finns reflexer på tröjan. Helst ska de vara placerade så att du syns från alla håll.

Fickor En liten ficka för t.ex. nycklar eller en energigelé är ofta bra. Som regel kommer tröjan dock att slänga hit och dit om du löper med något i fickorna, så det är ingen avgörande detalj.

Pösigt eller tajt Ett åtsittande snitt ger som regel en bra svettransport och rörelsefrihet, medan en pösig tröja är luftigare och tillåter att svalkande vindar sveper in över huden.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Var föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: