© istock

Klädd för regn och rusk

Höstrundorna kan vara utmanande för klädseln eftersom vädret snabbt kan växla från rätt milt till riktigt kallt. Samtidigt kräver de många mörka timmarna bättre synlighet.

2 september 2019 av R. Kingstad

Vindjacka

En tunn vindjacka som skyddar mot vinden och eventuellt en regnskur är perfekt på hösten. Om jackan dessutom går att packa ihop till en liten boll så att den snabbt kan stoppas undan om temperaturen plötsligt stiger så är det extra praktiskt. En västversion av vindjackan är också en bra funktionell säsongslösning, och en tunn jacka med avtagbara ärmar ger bra möjligheter att anpassa klädseln efter väderomslag under löprundan.

Lösa ärmar

Ett smart plagg som har vunnit mark på senare år. De lösa ärmarna används ofta inom cykelsporten och finns också för löpare. Finessen är att de t.ex. i kombination med en väst enkelt går att ta av och på – allt efter vädrets nycker och behovet av ventilation och avkylning.

Mellanlagerströja

En halvtjock mellanlagerströja som bildar en bro mellan svettundertröjan och jackan. Köp en tröja av funktionellt snitt och av svettransporterande material. Det är guld värt.

Trekvartsbyxor

De halvlånga byxorna är en perfekt lösning för löprundan under sensommaren och höstmånaderna, eftersom de långa benen precis når ner över knäna och håller dem lagom varma om vinden är kall. Ofta är materialet i byxorna även lite kraftigare än i korta, utpräglade sommarbyxor.

Löpskor

Om det blir riktigt kallt kan ett par vanliga löpskor visa sig vara litet väl kalla och de saknar kanske också det rätta greppet på regnblöta stigar. Ett par robusta vinterlöpskor värmer bättre, är mer vattenavvisande och tål smuts och slask eftersom de är skräddarsydda för höst- och vinterväder.

Reflexväst

De mörka timmarna blir fler och fler, så oavsett om du springer i skogen eller inne i stan är det viktigt att du syns. En reflexväst är oumbärlig och gör att bilisterna ser dig bättre när det är mörkt.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: