löpning som sträcker sig ut på snöig väg
© istock

Klä dig rätt inför vinterns löprundor

Din vinterlöprunda blir mycket trevligare om du håller dig någorlunda varm och torr. Samtidigt är det viktigt att du syns bra i mörkret.

18 januari 2021 av Redaktionen

En vinterlöprunda kräver lite mer förberedelser än att bara ta på sig ett par shorts. Här är en liten guide till en optimal vintergarderob.

UNDERTRÖJA. Närmast huden bör du ha på dig kläder som transporterar bort svetten från kroppen och håller dig torr. Det kan t.ex. vara en tajt underställströja. 

TRÖJA. När det blir riktigt kallt behöver du ett mellanlager som isolerar och håller dig varm. Tröjan ska dock ändå vara tillverkad av ett svettransporterande material, vilket gör att bomull bör undvikas. Ju mer vintrigt det är, desto tjockare mellanlager behöver du. 

JACKA. Det yttersta klädlagrets viktigaste uppgift är att skydda mot vind och väder. En lätt och luftig löparjacka är t.ex. ett bra val. 

MÖSSA OCH HANDSKAR. En stor del av din värmeförlust sker via händer och huvud, så ta på dig lätta och åtsittande handskar och en tunn mössa. Skaffa ev. också en tunn halsduk. 

SKOR. I vanliga löpskor är ovandelen oftast mycket öppen och välventilerad, och sulan är oftast inte designad för hala underlag. Därför är en mer vinteranpassad sko att föredra. 

TAJTS. Benen är som regel bara täckta av ett klädlager på vintern, och därför är det bäst att använda lite tjockare vintertajts. 

STRUMPOR. Köp ev. ett par ullstrumpor med långa skaft. De värmer både fötter och fotleder och gör att det inte blir någon glipa emellan. Ta bara på dig ett par strumpor eftersom flera lager i skon lätt kan ge skavsår. 

PANNLAMPA. En pannlampa är oumbärlig när man löper i mörker. Den gör att du syns på mörka vintervägar och den gör att du ser bättre i mörkret. 

REFLEXER. Löparkläder med många reflexer, en reflexväst eller ett reflexband med diodlampor gör att du syns bra i trafiken. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: