© Craft.

Höstens bästa jackor och västar för löpare

När höstvinden viner och temperaturen snabbt sjunker bör du ha en vindavvisande jacka eller väst på dig under löprundan. Se våra testvinnare och välj en jacka eller väst som passar till just ditt behov.

14 augusti 2014 av Martin Kreutzer

Rätt vindjacka eller väst kan göra underverk när vinden och kylan tar över under hösten. Vi har testat 18 av höstens bästa modeller för löpning och annan träning. Årets modeller imponerar genom att vara både fjäderlätta och så komprimerbara att du snabbt kan ta på och av dig dem efter behov.

Läs hela vårt stora test av löparjackor och löparvästar

Logga in här och läs hela vårt stora test med 18 jackor och västar för löpare.

Så testar Aktiv Träning |

Vår uppgift är att göra allt det du inte själv kan göra när du besöker sportaffären. Vi väger jackorna och västarna, granskar alla funktionella detaljer i dagligt bruk, prövar och testar plaggen under de förhållanden som du också kommer att utsätta dem för. Våra erfarna testlöpare har den här gången fokuserat extra på vindskyddet, vilket är avgörande för att man ska få ett så bra skydd som möjligt mot höstens kyliga vindar. Svettransporten är en annan faktor som vi har lagt tonvikten på. Dessutom har vi noga vägt in hur respektive plagg upplevs under långa träningsrundor.

Vi har även tagit med i beräkningen att många motionärer använder sina träningskläder till annat än det de främst är tänkta att användas till. Det gäller t.ex. vindtäta ytterplagg, som lika gärna kan användas när man cykelpendlar, åker inlines eller kör mtb. Alla plagg är dock inte lika allsidiga. För att hjälpa dig att välja rätt har vi markerat vid varje plagg om det passar till annat än bara löpning.

TESTKRITERIER Vi har testat jackorna och västarna utifrån följande kriterier:

  • Passform: Både jackor och västar ska sitta bekvämt på kroppen och tillåta maximal rörelsefrihet. Dessutom är det viktigt att de inte fladdrar i vinden.

  • Vindtäthet: Det säger sig självt att vindtätheten måste vara bra. Nivån kan självklart variera en del, det är inte avgörande – men ett visst minimum måste vara uppfyllt.

  • Ventilation: Om materialet är allt för innestängande blir man snabbt varm och börjar att svettas. Goda ventilationsmöjligheter och en bra materialblandning innebär stor skillnad för löpupplevelsen.

  • Vikt: Lätta, komprimerbara vindjackor är smidiga att ta av sig och stoppa in i byxlinningen. Dessutom är det skönt att ha på sig ett lätt vindplagg på överkroppen när man tränar. Men minimalismen får inte gå ut över funktionaliteten, och detta blir därför en hårfin balansgång.

VALUTA FÖR PENGARNA Avslutningsvis har produkterna värderats i förhållande till sitt pris, alltså hur starkt sambandet är mellan produkten och priset. Det är de vägledande priserna som anges – ofta är dessa lägre i butikerna eller på nätet.

SLUTBEDÖMNING Slutbetyget bygger på en helhetsbedömning av användarupplevelsen med tonvikten lagd på alla olika testkriterier.

|

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: