Det kan vara skönt att löpträna på hösten, men det krävs att man är rätt klädd.

Håll dig varm i kylan

Du kan springa utomhus året runt, men det krävs att du är rätt klädd. Och nej, det handlar inte om att leta fram de gamla bomullströjorna i klädgarderoben. Du behöver klä dig smart om du ska hålla dig varm utan att bli genomblöt av svett.

3 oktober 2019 av Lasse Lyhne

Det innersta lagret ska transportera bort svetten från huden. Mellanlagret ska ge värme och det yttersta lagret ska utestänga vind och ev. regn.

Trelagersprincipen

Om du klär dig efter den s.k. trelagersprincipen så håller du dig torr och varm samtidigt som du har goda chanser att reglera temperaturen.

1. Innerlagret – det svettransportande lagret

Har som syfte att hålla dig torr genom att transportera bort svetten från kroppen. Det ska sitta tajt på kroppen och vara tillverkat av ett material som transporterar bort svetten. Ett klassiskt underställ är perfekt och finns i flera olika kvaliteter. Bomull bör undvikas eftersom det förvisso suger upp svetten, men samtidigt stänger inne den så att plagget blir blött, tungt och kallt.

2. Mellanlagret – det isolerande lagret

Utanpå understället bör du ha ett värmande klädlager. En tröja av ull eller polyester är bra eftersom den är lätt och varm och ändå klarar av att transportera bort svetten. Bomull bör undvikas även här eftersom det inte är särskilt varmt och dessutom binder svetten och därmed blir fuktigt. Det är i hög grad via det isolerande lagret som du justerar hur varmt du vill ha det. Under tidig höst och vår behövs oftast inget isolerande lager till skillnad från på vintern då du ofta kan behöva ett tjockt och varmt mellanlagerplagg.

3. Ytterlagret – det vindskyddande lagret

Det innersta lagret värmer genom att kroppsvärmen lagras i små luftfickor. För att du ska kunna utnyttja den värmen är det viktigt att den varma luft som finns i ditt isolerande klädlager inte bara blåser bort med vinden. Ytterlagrets viktigaste uppgift är därför att skydda mot vinden. En tunn vindjacka eller väst är därför bäst. Ytterlagret behöver inte vara särskilt varmt så länge det är vindtätt.

En väst är ett bra val då det är lite mildare ute. Den skyddar magen och bröstet, men låder svettens förångas via armarna. En jacka är oftast det bästa valet då det är lite kallare.

Även om ytterlagret ska skydda dig mot vinden, så ska det också vara relativt luftigt – annars stänger det inne svetten som de innersta klädlagren har transporterat bort från huden, och så blir du blöt och kall inifrån. 

Håll formen

Löp i kylan och blåsten med Aktiv Träning. Just nu hälsar vi alla nya läsare välkomna med en suverän löparjacka från Diadora tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för bara 99:50 kr (+ 49:50 kr i porto och expeditionsavgift). Jackan skyddar bra uppe vid halsen och är försedd med nätvävspaneler i nacken, under ärmarna och nedre delen av ryggen, vilket ger en naturlig ventilation så att man inte blir för svettig under löprundan. Dessutom ger panelerna jackan en utmärkt mobilitet och rörlighet, vilket gör att man inte blir det minsta begränsad av jackans passform när man är ute och springer. Läs mer om erbjudandet här. 

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: