Fakta: Löparset: jacka (dubbla lager) med huva, löpartröja (dubbla lager) samt vintertajts med reflexer.

Både bra och dåliga löparkläder

H&M ger sig in på marknaden med sportkläder. Vi har testat en klassisk löparkollektion som innehåller både bra och mindre bra träningsplagg.

## H&M löparjacka, tajts och tröja | |

Plus: Bra tajts och en välsittande tröja med varm krage.

Minus: Opraktisk jacka som inte fungerar till löpning.

Slutsats: Bra tajts och en dito tröja som dock blir lite fuktig. Jackan är ingen höjdare och passar inte alls som löparjacka; den liknar mer en varm och robust skaljacka.

Pris: 349 kr, 199 kr och 199 kr.

www.hm.com

Möjligtvis höjde ett par av de stora sportmärkena på ögonbrynen då H&M förra året meddelade att de tänker ta upp kampen med sportbutikerna på allvar. Klart är att klädkedjan har inlett ett samarbete med de svenska OS-trupperna till Sotji 2014 och Rio de Janeiro 2016. Vi såg fram emot att få testa H&M:s klädserie – ett par tajts, en jacka samt en långärmad t-shirt – för att få ett kvitto på kvaliteten.

I stort sett är klädserien bra, men i den bedömningen finns varierande produkter med såväl höjdpunkter som bottennapp. Den dåliga nyheten först: jackan. Den håller inte måttet när det gäller flera av de faktorer som är utmärkande för löparkläder: vikten är hög (drygt ett halvt kilo) och jackan har inget av den minimalism som annars är trenden bland löparjackor.

Den höga vikten beror främst på ett mycket tjockt tyg som dessutom gör att jackan blir alldeles för varm och tät. Passformen får godkänt och vissa detaljer fungerar också bra, men allmänt sett så motsvarar den inte dagens krav på en löparjacka.

Tajtsen är däremot bättre. De sitter bra, är av hög kvalitet och har flera bra detaljer som rejäla dragkedjor och många reflexer. Den långärmade t-shirten är en relativt teknisk sak med ett innerlager av polyester som transporterar bort svetten, och ett ytterlager av bomull som absorberar svetten. Det fungerar, även om bomull aldrig blir ett förstahandsval i en löpartröja.

Nike lanserade tidigare en liknande tröja med ylle på utsidan. Det var en bättre lösning. Men H&M:s tröja fungerar. Passformen är utmärkt, tröjan är av hög kvalitet och tyget är skönt. Väljer man rätt i H&M:s nya sportserie kan man definitivt hitta prisvärda träningskläder.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta äter du frukost?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: