Gymmet erbjuder många möjligheter för den som vill träna konditionen. Här får du en guide till en av favoriterna på gymmet – crosstrainern, som också brukar kallas ellipstränare. Vi tittar närmare på de för- och nackdelar som finns med den effektiva och skonsamma kardiomaskinen och visar hur du får ut maximalt av den.
Guide till crosstrainer
Vilken slags träning kan man utföra på crosstrainern?
Vilka är fördelarna med crosstrainern?
Hur använder jag crosstrainern?
Vilken utrustning behöver jag ha på crosstrainern?
Kan man gå ned i vikt på en crosstrainer?
Hur lång tid ska man träna på en crosstrainer?
Vad är bäst: crosstrainer eller löpband?
Vad är bäst: crosstrainer eller motionscykel?
Finns det några svagheter med crosstrainern?
Hur får jag tag på en bra crosstrainer?
Vad är en crosstrainer?
Crosstrainern är en populär kardiomaskin som finns på de flesta gym. Den kallas också för ellipstränare, vilket hänvisar till att fötterna, som hela tiden är placerade på fotplattorna, rör sig i en elliptisk bana. Crosstrainern är oftast försedd med rörliga armar samt ett fast handtag i mitten. Om du även använder armarna så tränar du både över- och underkroppen, och därmed får du också riktigt bra träning för hela kroppen.
Vilken slags träning kan man utföra på crosstrainern?
Du kan i stort sett träna på samma sätt på crosstrai-nern som när du springer. Det blir dock rätt tråkigt att bara ”löpa” på stället en viss tid i ett jämnt tempo, och intervaller är därför ofta ett roligare val. Du kan t.ex. köra en form av pyramidträning, då du löper snabbt i en minut och därefter långsamt i en minut, sedan snabbt i två minuter, långsamt i två minuter osv. – upp till fem minuter och ned igen till en minut. De flesta crosstrainers har inbyggda träningsprogram, så du behöver inte själv vara särskilt kreativ när det gäller planeringen.
Vilka är fördelarna med crosstrainern?
Crosstrainern är enkel att använda, oavsett om man är nybörjare eller erfaren, och den är mångas favoritmaskin på gymmet. En av fördelarna är att det är en skonsam maskin. Du bär upp din egen vikt precis som på löpbandet, men eftersom du hela tiden har fötterna på fotplattorna så slipper du alla stötar upp genom kroppen som du får när du springer. Rörelsemönstret liknar löpning och maskinen stärker löprelevanta muskler i framför allt höfter, framlår och baklår. Den är därför ett riktigt bra alternativ om du får ont av att springa, eller om du bara vill ha ett skonsamt komplement till din löpträning.
TRE fördelar:
Tränar både överkropp och underkropp.
Skonsammare för lederna än t.ex. löpning.
Kan användas av folk på alla nivåer.

Hur använder jag crosstrainern?
Det är mycket lätt att lära sig använda crosstrainern, men det kan nog behövas ett par träningspass innan rörelsen känns naturlig. Följ de här tipsen för att lära in rätt teknik på maskinen.
Fötterna ska hela tiden vara placerade på fotplattorna. Det är okej att hälarna lyfts lite, men se upp så att du inte kommer upp och löper på tå. Det kan ge en känsla av att fötterna domnar.
Det är lätt att sjunka ihop, så fokusera på att hålla överkroppen rak.
Slappna av i axlarna och böj lite lätt i armbågarna.
Dra handtagen fram och tillbaka med armarna.
Benen ska jobba dynamiskt i en framåtrörelse, som liknar löpning eller längdskidåkning.
Vilken utrustning behöver jag ha på crosstrainern?
För att kunna träna på crosstrainern behövs inget mer än vanliga svettransporterande träningsplagg, ett par bra inomhusskor eller löpskor samt en vattenflaska. Sedan är det bara att börja. Du kan ev. förhöja träningsupplevelsen med ett par hörlurar, så att du kan lyssna på din egen spellista eller en podd medan du ger full gas på maskinen.

Kan man gå ned i vikt på en crosstrainer?
Crosstrainern är minst lika effektiv som andra kardiomaskiner när det gäller förbränning. I en studie jämförde forskare vid University of Wisconsin–La Crosse tio olika kardiomaskiner. Deltagarna fick träna på maskinerna med olika intensiteter på en RPE-skala från 6 till 20. RPE står för rating of perceived exertion och är en skattning för hur ansträngande det känns. I schemat motsvarar kaloriförbränningen RPE 13 (medelhög intensitet), och här framgår det att endast löpbandet och trappmaskinen förbrände fler kalorier än crosstrainern. Deltagarna förbrände alltså 303 kalorier i snitt med endast 30 minuters träning på en crosstrainer. Källa: ACE
Hur lång tid ska man träna på en crosstrainer?
Crosstrainern ger dig en skonsam och rolig träning, där du lätt kan träna i 30–60 minuter på kardiomaskinen. 30 minuter passar nog bäst för nybörjare, medan mer erfarna säkert kan träna 60 minuter eller mer på crosstrainern. Tränar man 30 minuter på crosstrainern tre gånger i veckan, kan man garanterat gå ned i vikt om man kompletterar med rätt kost.
Vad är bäst: crosstrainer eller löpband?
Det är i grunden ingen som är bättre än någon annan. Är du ute efter en rolig form av helkroppsträning med minimal risk för skador, så kan crosstrainern vara något för dig. Men försöker du förbränna så manga kalorier som möjligt är löpbandet din bästa ven.
Vad är bäst: crosstrainer eller motionscykel?
Objektivt kan du förbränna fler kalorier med 30 minuters träning på crosstrainern än med 30 minuters träning på motionscykeln. Men tycker du inte att den träningsformen är särskilt kul eller intressant, så är kanske motionscykeln en kardiomaskin för dig.
Vem uppfann crosstrainern?
Crosstrainern är i dag en så naturlig maskin på gymmen, att det kan verka som om den alltid har funnits där. Men det är faktiskt en relativt ny uppfinning. Allt började med amerikanen Larry Miller, som ville ta fram en maskin till sin dotter som var en talangfull tennisspelare. Maskinen skulle kunna användas till effektiv konditionsträning, men också vara skonsammare för kroppen än löpbandet. Det ledde till den första primitiva versionen av crosstrainern, som tillverkaren Precor fick nys om, och de fortsatte att utveckla Millers uppfinning. År 1996 lanserade de sin första Elliptical Fitness Crosstrainer, modell EFX 544, på marknaden. Den första versionen saknade rörliga handtag, vilka kom till först i en senare version några år senare.
Finns det några svagheter med crosstrainern?
Att man slipper stötarna upp genom kroppen när man tränar på crosstrainern är inte bara en fördel. Det innebär samtidigt att skelettet inte belastas och stärks lika mycket som när man t.ex. löptränar. En annan svaghet är att man riskerar att träna för lätt, dvs. med för låg belastning i maskinen om man inte skruvar åt motståndet tillräckligt. Då är risken att det blir en form av ”trivselträning” som inte ger särskilt bra resultat.
Hur får jag tag på en bra crosstrainer?
Om du vill köpa en egen crosstrainer för hemmabruk finns det några saker du bör tänka på. Det bästa är om du har möjlighet att testa maskinen vid köptillfället, så att du hittar en modell som passar just dig.
- Framhjuls- eller bakhjulsdriven. Detta hänvisar till om svänghjulet är placerat fram eller bak på maskinen. Oftast brukar en framhjulsdriven crosstrainer ge en naturligare rörelse som liknar den man får med gymmets maskiner. Samtidigt blir den typen mer platskrävande och dyrare än bakhjulsdrivna modeller.
- Steglängd. Om du vill att rörelsen ska likna löpning eller längdskidåkning, bör du välja en maskin med en steglängd på minst 40 cm, men gärna ännu längre. En kortare steglängd (som man oftast får med billigare och bakhjulsdrivna maskiner) ger däremot en mer cykelliknande rörelse.
- Vikt. Förutom maskinens vikt säger också den maximala användarvikten en del om hur stabil maskinen är. Den kan därför vara värd att ta reda på oavsett hur mycket man själv väger. Många modeller har också ett tungt svänghjul eftersom det ger ett stabilt och jämnt motstånd. Var dock uppmärksam på att tillverkarna anger vikten på svänghjulet olika, och den kan därför vara svår att jämföra.
- Dator. Kolla så att datorn har de funktioner du behöver. Det kan t.ex. vara förinställda träningsprogram, pulsmätning med möjlighet att ansluta pulsbälte eller anslutning av läsplatta eller mobil via bluetooth. Kolla också så att skärmen är användarvänlig och lätt att navigera på medan du är igång och tränar.
- Storlek. Hur mycket plats har du för din crosstrainer och kan du behöva flytta på den när den inte används? Det kan också påverka ditt val. Tänk på att inte bara handlar om golvutrymme utan också takhöjd – med vissa modeller kommer du en bra bit upp från golvet.
Vilken typ av crosstrainer ska jag köpa?
Du kan hitta crosstrainers som bara kostar någon tusenlapp, men om man är en riktigt seriös motionär kan det löna sig att undvika de billigaste modellerna och välja en maskin av bra kvalitet som man kan använda i många år.

Den smarta
Denna gedigna crosstrainer ger massor av möjligheter till rolig och varierad träning. Förutom 12 inbyggda träningsprogram kan man också ansluta en läsplatta eller mobil och med appen iConsole+ Training bl.a. få möjlighet att motionera överallt i världen via Google Street View. Steglängden är 40 cm och motståndet kan justeras i 32 olika nivåer.
Vad kostar en Abilica Journey BT?
Denna crosstrainermodell kostar ca 14 000 kr och kan köpas här.

Den lyxiga
Den här modellen har vunnit flera priser och konsumenttester. Den hyllas ofta för att den levererar en träningsupplevelse som liknar den man får med en proffsmaskin på gymmet. Med en steglängd på hela 51 cm passar den också bra för långa personer. Handtagen har förutom pulsmätare också knappar som snabbt ändrar motstånd och lutning. Det finns en rad justeringsmöjligheter av bl.a. pedalerna, så att man kan ställa in dem precis som man vill ha dem.
Vad kostar Sole E35?
Denna crosstrainer kostar ca 25 000 kr och kan köpas här.