Kvinna på gymmet med vattenflaska.
© iStock

Kan jag återanvända min flaska?

Brukar du glömma att diska din vattenflaska efter träningen? Läs i så fall det här. Vi ger dig svar på vad som händer om du återanvänder en odiskad vattenflaska.

10 april 2019 av Redaktionen

Kan jag återanvända min flaska? 

Jag låter ofta vattenflaskan ligga kvar i sportväskan och använder samma flaska flera dagar i rad. Är det någon fara?

SVAR: Du blir inte sjuk om du är den enda som använder flaskan, men det är inte hygieniskt. Om du inte diskar flaskan varje gång du har använt den byggs det upp bakterier och efter ett tag kommer flaskan att ha ett slemmigt och fett lager på insidan. 

Dessutom får bakterierna bättre tillväxtförhållanden om du låter flaskan ligga i en fuktig väska efter träningen. Det viktigaste är dock att flaskan är avsedd för träning. Till skillnad från en vanlig PET-flaska som du köpt i affären med t.ex. vatten, så är träningsflaskan avsedd för att rengöras och fyllas på igen. 

Diska den när du använt den och vänta med att sätta på locket tills den torkat.

Välj rätt flaska

En engångsflaska är svårare att skölja ur och rengöra, och därför fastnar bakterier lättare på flaskans insida. I en mindre studie, där 15 st. engångsflaskor återfylldes i fem dagar, visade sig bakterieinnehållet vara åtta gånger högre än i vanligt kranvatten – detta trots att flaskorna diskades varje dag

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Känner du dig otrygg att springa i mörkret?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: