Aktiv Träning testar: Massagepistoler

Inom träningsvärlden är det mer fokus på återhämtning än någonsin förut. Ett av de allra populäraste högteknolgiska redskapen är så kallade massagepistoler som sägs kunna få musklerna i toppform igen med hjälp av vibrationer. Vi har långtidstestat om ”pistolerna” håller vad tillverkarna lovar.

27 september 2021

Oavsett om du springer, cyklar eller tränar på gym har dina muskler behov av återhämtning. Men även om återhämtning är lika viktig som själva träningen, är viloperioden kanske inte den roligaste delen. Den måste bara genomföras så att vi kan komma i gång igen och bli större, starkare och snabbare. Därför har återhämtning också blivit ett nytt modeord. Det kryllar nämligen av prylar som kan hjälpa till med att sätta fart på musklernas läkningsprocesser. En av de mest omtalade produkterna är massagepistolen.

Den ser ut som en borrmaskin och väger ungefär lika mycket. Den första massagepistolen sägs ha lanserats 2008 av en kiropraktor i Los Angeles. Han behövde ett redskap för att kunna massera sig själv, och därmed uppfanns massagepistolen. I dag finns många olika varianter av massagepistoler, och de flesta har ett massagehuvud som kan vibrera med 2 000–3 000 slag i minuten, vilket mjukar upp musklerna och ökar blodflödet i dessa. Behandlingen känns också mycket speciell. Medan vanlig massage innebär ett tryck mot musklerna med långa, glidande rörelser, så slår massagehuvudet mer emot musklerna. Vibrationerna är så snabba att det känns som domningar i musklerna

I början kan det vara svårt att styra och dosera massagen. Vår första och kanske lite väl ivriga kontakt med den vibrerande pistolen skedde sittande med benen i kors och med massagepistolen inställd på statisk behandling av vaderna ett par minuter. Det visade sig inte vara någon särskilt bra idé! Det döljer sig således ett riktigt kraftpaket innanför det pistolliknande skalet. Det bästa resultat får man om man rör massagepistolen så att man inte behandlar exakt samma ställe hela tiden. Efter den första – ömma – erfarenheten blev de följande massagetillfällena också mycket mer angenäma. Det känns självklart att man har använt pistolen, men det är en behaglig känsla av att muskeln har blivit genomarbetad – precis som vid vanlig massage. Det eliminerar inte DOMS – försenad muskelvärk efter träning – men musklerna känns både lättare och mjukare. 

Tanken med den praktiska (och relativt lätta) pistoldesignen gör att man kan hantera den själv och komma åt de flesta muskler och massagebehövande zoner. Detta fungerar bra överlag, och vi upplevde att massagepistolen hade bäst effekt på benen och utsidan av rumpan. Här är det lätt att föra pistolen över musklerna så att de blir masserade utan att det finns så mycket benvävnad i vägen. Det är besvärligare med områden som axlar, rygg och nacke – om man masserar själv. Man vänjer sig ju mer man använder verktyget. 

De flesta massagepistoler väger strax över ett kilo, vilket både är bra och mindre bra: dels blir den snabbt tung att hålla i om du t.ex. prövar att massera axlarna och nacken (då blir det logiskt nog mycket lättare att slappna av om man har en person som hjälper till), dels innebär vikten också att du inte behöver sitta och pressa ned pistolen aktivt mot muskeln utan bara kan låta maskinens vikt leverera det tryck som behövs. Men är massagepistolerna verkligen pengarna värda? Ja, rent vetenskapligt finns det ännu så länge inte särskilt mycket dokumentation när det gäller användningen av specifika massagepistoler för att minska muskelvärk och förkorta återhämtningstid. Flera studier pekar dock på att ”vibrationsmassage” är lika effektiv för att minska muskelvärk som vanlig massage. Vårt långtidstest av den vibrerande pistolen gav oss emellertid en lite blandad bild, men framför allt gäller det – bokstavligt talat – att få ”grepp” om den här typen av massage.

Det handlar mycket om att lära sig hur man fördelar trycket, vilka massagehuvuden som fungerar bäst för olika muskler, hur hårt man ska trycka, hur länge osv. Vi upplevde således att utbytet blev betydligt bättre i takt med att vi vande oss vid både hanteringen av verktyget och själva massagen – den skiljer sig också från den som ett par varma människohänder kan ge. Vår testpanel gav tummen upp för massagepistolen som man sakta men säkert vänjer sig vid. Och eftersom det inte är någon jättestor skillnad mellan billiga modeller och dyra, så kan det vara bra att – om möjligt – pröva massagepistolerna på sin egen kropp innan man plockar fram kreditkortet.


VÄRT ATT TITTA LITE EXTRA PÅ

LJUDNIVÅ
Det är ingen höjdare om massagepistolen låter allt för högt, och därför bör man vara observerant på den uppgivna ljudnivån.


ANTAL HUVUDEN

Massagepistoler har oftast utbytbara huvuden. Välj en modell med många valmöjligheter.

VIKT
Man blir snabbt trött i armen och axeln om massagepistolen är för tung. Kontrollera därför vikten vid köptillfället.


TEMPO OCH RYTM
Det varierar hur snabbt pistolerna vibrerar och hur många ”växlar” de har. Det är bra om det går att variera behandlingen på olika områden. Kontrollera om det finns justeringsmöjligheter

BATTERI
Pistolen bör vara sladdfri och kunna användas i 2–5 timmar i sträck. Batteri- och pulsnivåindikator är ett plus.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: