Cykeltur i bergen med actionkamera
© iStock

Fyra häftiga actionkameror

Bättre upplösning, röststyrning och inbyggd GPS är bara några av de funktioner som gör den nya generationen actionkameror extra intressanta. Vi har valt ut de fyra häftigaste modellerna här.

20 januari 2017 av Peter Hyldahl

Actionkameran, som kan användas för att filma aktiviteter sett ur ens eget perspektiv, har utvecklats i en rasande fart sedan Go Pro lanserade den första modellen för 12 år sedan. Den lilla kompakta och robusta kameran som kan fästas på cykelhjälmen, surfbrädan, skidorna eller vad det nu kan vara, är en av de teknikprylar som tilldrar sig mest intresse. Från att ha varit en nischad produkt som enbart Go Pro tillverkade, har nu alla de stora aktörerna på marknaden actionkameror i portföljen.

Detta har i hög grad påverkat utvecklingen. Den nyaste generationen actionkameror, som har kommit ut på marknaden de senaste månaderna, är små tekniska mästerverk jämfört med de första.

Kamerakvaliteten är t.ex. mycket bra, det knivskarpa 4K-formatet har blivit standard och både bildstabiliteten och ljudkvaliteten har blivit betydligt bättre. De flesta kameror har fått antingen en integrerad eller en extern skärm som gör att man nu kan se vad man spelar in.

Ännu en innovation är bättre inbyggda gps:er, som konstant kan samla in en mängd data som t.ex. tempo, sträcka, höjdmeter osv. från träningspassen. Det ger en extra dimension till filmupplevelsen och innebär att actionkameran numer även kan användas som t.ex. tränings-gps eller träningsmätare.

Olympus Tough TG-Tracker

Olympus Tough TG-Tracker

Den här kameran kan man utan problem dyka ned med till 30 meters djup eller skida med i tio minusgrader. Och det gör heller inget om man tappar den från två meters höjd, eller utsätter den för en ökenstorm; det går att filma lika bra ändå i 4K-upplösning.

TG-Tracker är en tuff liten pryl med inbyggd skärm som kan fällas ut så att man ser när man filmar. Den inbyggda gps:en visar via mobilen var man befinner sig och var bilderna är tagna. Man kan även se höjdkurvor m.m. från inspelningarna.

En särskilt bra funktion är en inbyggd lampa på 60 lumen som lyser upp bra i mörkret vilket gör att man kan spela in filmer även i dunkla ljusförhållanden. Med femaxlad bildstabilisering blir bilderna skarpa och ett 204-gradersobjektiv ger extremt bra vidvinkel.

 • Filminspelning: 4K
 • Bilder: 7,2 megapixlar
 • Pris: 3 800 kronor

GoPro Hero5 Black

GoPro Hero5 Black 

Kompakt format, en-knappskontroll och röststyrning gör Hero5 till en av de mest avskalade och enklaste actionkamerorna på marknaden.

Den kan även styras via röstkommando. Man tilltalar Go Pro-kameran vid namn (ungefär som Siri) och kan bl.a. be den att ta bilder och filma. Kameran är vattentät ned till tio meter och det behövs således inget skyddshölje. Kameran kan även filma i 4K-upplösning.

Den har inbyggd minipekskärm, men det går även att styra allt med mobilen via bluetooth eller wifi och man kan även redigera inspelningen efteråt. Ljud­inspelningen i stereo och den avancerade reduktionen av bakgrundsljud kommer många att uppskatta!

Man kan även filma i slowmotion (max 120 bilder/sekund) och därmed kan man detaljgranska alla trick man har gjort. Hero5 har inbyggd gps, men ingen plattform där gps-data kan analyseras.

 • Filminspelning: 4K
 • Bilder: 12 megapixlar
 • Pris: 4 300 kronor

Sony FDR-X3000

Sony FDR-X3000

Den här superkompakta kameran sitter bra i handen och filmar utan minsta skakning. Sonys inbyggda Steady Shot – en slags antiskakteknik – används också i deras proffskameror. Resultatet är att man kan filma i POV (point of view) och ta superskarpa bilder.

Kameran filmar i 4K-upplösning och kan styras via en handledsburen fjärrkontroll som även har inbyggd skärm för att man ska kunna se vad man filmar. I övrigt medföljer ett undervattenshus som kan användas ända ned till 60 meters djup!

FDR-X3000 har inbyggd gps, och träningsdata kan överföras till en medföljande app som även kan ta tidsförskjutna stillbilder, vilka kan sättas ihop till korta sekvenser. Via programmet Movie Maker kan filmerna sedan redigeras direkt i mobilen.

Kameran är en av de minsta på marknaden med en längd på bara 83 mm och en höjd på 29,4 mm.

 • Filminspelning: 4K
 • Bilder: 8,2 megapixlar
 • Pris: Från 5 900 kronor

Garmin Virb Ultra 30

Garmin Virb Ultra 30

Den nyaste generationen actionkameror från Garmin har blivit både mindre och lättare. Den har fått 4K-upplösning, men också en färgskärm baktill där man både kan se vad man filmar och hur kameran ska ställas in.

Man kan justera nästan allt, och med ett enkelt tryck kan man livestreama i HD-kvalitet till Youtube. Kameran har röststyrning, vilket är en stor fördel om den t.ex. ska fästas på hjälmen eller andra ställen där det annars inte är så lätt att komma åt.

Virb Ultra är vattentät ned till 40 meter. Gps:en har förbättrats och registrerar nu alla rörelser. Inte bara hastighet, höjd och temperatur, utan också ”hang time”, så att man t.ex. kan se hur många sekunder man hängde i luften under det senaste skidhoppet.

Kameran mäter även g-krafter och kan fjärrstyras från Garmins klockor och cykeldatorer. Efteråt kan data överföras till Garmins träningssajt.

 • Filminspelning: 4K
 • Bilder: 12 megapixlar
 • Pris: 4 400 kronor

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Ställer du in träningen om det är ruskväder?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: