© Istock

Fem coola actionkameror

Om det inte har dokumenterats så har det aldrig hänt! Det gäller därför att alltid ha en actionkamera till hands! Här är fem praktiska och bra kameror.

7 december 2015 av Peter Hyldahl.

Actionkameran tar över när mobilen inte räcker till! Med en actionkamera kan man filma överallt. Till skillnad från mobilen är en actionkamera tåligare och har tillbehör som gör att den kan monteras nästan var som helst och användas till en rad olika sporter.

De små kamerorna har blivit otroligt populära, och enligt branschen är det den tekniska produkttyp som växer allra mest just nu. Och kamerorna har också mycket att erbjuda. Man kan filma och ta bilder av högsta kvalitet med dem. De flesta har wifi och bluetooth så att man snabbt kan föra över sina bedrifter till mobilen och lägga upp dem på sociala medier. Samtidigt kan man i kameror med inbyggd gps se hur man har rört sig och med vilken fart. Vissa kan tom. visa pulsen!

En actionkamera kan även användas som en handburen kamera på familjesemestern. Ja, en del modeller är så enkla att hantera att vem som helst kan filma och redigera. Priserna är dock fortfarande rätt höga, så det gäller att välja rätt modell.

Läs även: Allt om GoPro-kameror: Vilken GoPro-kamera bör jag välja?

GARMIN Virb XE

Pris: 4 000 kr. Hantering: App, Garmin. Kvalitet: Full HD. Bäst till: Alla sporter. Specialfunktioner: Kompatibel med Garmins cykeldatorer och sportklockor. Antal stjärnor: 4,5.

Tryck bara igång din Garmin-pulsklocka eller din Garmin-cykeldator så kan du börja spela in film eller ta en bild! När du sedan kommer hem igen kan du se var du har varit via den inbyggda gps:en, och du kan se hur snabbt du t.ex. har cyklat samt hur hög pulsen har varit i tuffa stigningar! Med mera.

Garmins styrka är interaktionen mellan kamera, pulsklocka och cykeldator – och att kameran kan ställas in så att den börjar filma när man uppnår en viss hastighet. Då slösar man inget minnesutrymme på att filma medan man befinner sig i skidliften, utan istället filmar man när man åker utför pisten! Appen till mobilen fungerar dessutom mycket bra.

Inspelningskvaliteten är utmärkt och navigeringen är enkel. Man får i stort sett med alla fästen som behövs. Enda svagheten är att kameran är lite stor och tung att ha på skidhjälmen en hel dag.

SONY FDR-X1000VR

Pris: 4 990 kr. Hantering: App eller remote. Kvalitet: 4K. Bäst till: Videoinspelning och undervattensinspelning. Specialfunktioner: 4K-filmkvalitet. Fjärrkontroll med LCD-färgskärm (extra tillbehör). Antal stjärnor: 4.

Tack vare att man kan filma i det extrema 4K-formatet så är det inte upplösning som saknas i bilderna man tar med Sonys kamera. Om man går ned lite i kvalitet kan man även filma i superslowmotion. Men kamerans största behållning är ett extra tillbehör, som vi upplever är helt oumbärligt.

För drygt 1 000 kr kan man köpa till en LCD-skärm med fjärrkontroll som kan fästas på armen. Den kan göra samma saker som Sonys mobilapp, men här kan man fjärrstyra och se vad man filmar oavsett om man sitter på cykeln eller befinner sig i skidpisten!

Detta är en smart och unik funktion som dock också gör att hela paketet stiger i pris. Med kameran komplett blir den mycket allsidig och kan användas till alla sporter. Och bildkvaliteten är mycket bra!

GoPro HERO4 Session

Pris: 2 149 kr. Hantering: App, manuell. Kvalitet: Full HD. Bäst till: Alla som behöver en extremt liten kamera. Specialfunktioner: Det extremt lilla formatet gör att kameran kan användas vid alla tillfällen då andra kameror blir för klumpiga. Antal stjärnor: 4.

Handburen får en helt ny innebörd när det gäller den här nya Go Pro-kameran som är imponerande liten och bara består av en superliten skärm och två knappar som styr allt! Och vikten är futtiga 74 gram!

Ett tryck på startknappen räcker för att börja filma. Ett tryck till och filminspelningen stoppas. Kameran kan även ställas in för att ta bilder – även med tidsintervaller (timelapse). Inställningarna via skärmen är enkla att utföra, men man måste komma ihåg alla kombinationer för att det ska gå snabbt. Lyckligtvis kan alla funktioner styras via en app.

Storleken gör att Go Pros kamera passar perfekt att ta med på en lätt racercykel eller när man springer. Även på skidhjälmen sitter den lätt och bra.

Trots det lilla formatet är bildkvaliteten utmärkt, och slowmotioninspelningen med upp till 100 bilder per sek. är imponerande!

TomTom Bandit

Pris: 4 000 kr. Hantering: App. Kvalitet: 4K. Bäst till: Snabba klipp. Specialfunktioner: Gps, g-kraftpåverkan och pulsmätning. Stor skärm för inställningar. Antal stjärnor: 3,5.

Tom Toms kamera liknar en miniubåt och har en unik konstruktion. Baktill kan man vrida på en ratt så att innandömet fälls ut, och ovanpå sitter en usb-sticka som gör att man kan koppla ihop enheten med datorn och överföra film eller ladda batteriet.

Bandit har inbyggd gps och all data visas på filminspelningen. Ovanpå finns en bra LCD-skärm och en fyrapunktsknapp som underlättar navigeringen.

Den inbyggda gps:en mäter hastighet, g-påverkan och även puls om man har en pulssensor från Tom Tom. En app kan laddas ned till mobilen som gör att det blir lättare att redigera och styra kameran med hjälp av mobilen som fjärrkontroll.

Bandit är en enkel lösning med avancerade möjligheter. Den är dock fysiskt stor och väger mycket. Den är kompatibel med Go Pros fästen, och det är därför lätt att få tag i alla möjliga extra tillbehör.

Panasonic HXA1ME

Pris: 1 990 kr. Hantering: App eller manuell. Kvalitet: Full HD. Bäst till: Filminspelning i ögonhöjd. Specialfunktioner: Kan fästas vid örat. Kan filma under mycket svåra ljusförhållanden. Antal stjärnor: 3,5.

Point of view kallas det när man filmar exakt det man ser. Det klarar den här kameran från Panasonic lätt av eftersom den kan sättas fast vid örat med hjälp av ett medföljande fäste. Dessutom är kameran så pass tålig att man kan fästa den på en hjälm eller på huvudet under en löprunda.

Kamerans avlånga form och mycket låga vikt (45 gram) gör att den är lätt att ta med sig överallt, men avsaknaden av en skärm gör att man måste hålla reda på vilken knapp man ska trycka på.

När man har filmat kan man överföra resultatet direkt via wifi till datorn eller mobilen och därmed snabbt lägga upp filmen på sociala medier efter en tävling eller ett grymt åk utför en svart pist!

Ingen perfekt actionkamera, men den är liten och lätt och levererar en bra bildkvalitet till ett bra pris!

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: