Därför bör du använda sportglasögon

Funktionella sportglasögon är ett måste om man vill skydda ögonen när man tränar. De skyddar mot solens uvstrålar, smuts, insekter och grenar – för att inte tala om vinddraget som får ögonen att tåras så att synen försämras. Men vill man att ett par sportglasögon ska fungera bra måste de också sitta perfekt på ansiktet.

Passformen är också den faktor som skiljer sig åt mest mellan modellerna, vilka oftast är designade för att användas vid en speciell idrott. Därför passar olika sportglasögon inte heller lika bra till alla träningsformer.

Ett bra exempel är cykelglasögon som ska sitta tajt på huvudet för att skydda mot fartvinden när man sitter framåtböjd på sadeln. Använder man dem till löpning i stället visar sig dock konstruktionen snabbt vara för tät så att glasen immar igen. Motsatsen är fallet med löparglasögon som är luftiga när man springer, men som skyddar för dåligt när man cyklar.

Är man på jakt efter sportglasögon bör man därför ha klart för sig vilken träningsform de främst ska användas till. Alternativt kan man välja en allround sportglasögon som via en smart kontruktion kan användas till flera olika aktiviteter.

Många glasögon kan användas till både löpning, kajak, mountain bike och mycket annat. Självklart är det en kompromiss jämfört med en specialdesignad modell, men vill man inte lägga pengarna på flera olika bågar är det ändå en bra lösning.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Var föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: