Produktinfo Skosensor som kan monteras i/på skon. Registrerar alla rörelser. Data kan laddas upp till Adidas Mi Coach. Iphone och Android.

Bra idé – men dålig webbsida

Adidas Speed Cell mäter hur långt och hur intensivt man tränar, oavsett om man löper eller spelar fotboll. Dessvärre är den krånglig att använda.

Adidas miCoach Speed Cell | |

Funktion: Mi Coach är funktionell, men datan är svår att få fram och analysera.

Kvalitet: Produkten är liten, lätt och robust. Inget att anmärka på där alltså.

Prisvärd: För en relativt billig peng blir det roligare att träna.

Slutsats: Mi Coach Speed Cell har en rad användbara funktioner som passar till flera olika idrotter. Nackdelen är att den är krånglig att använda, och därför är vi snåla med stjärnorna. Den har potential att bli riktigt bra, men det krävs en rejäl omgörning av webbplatsen.

Pris: 700 kr.

www.adidas.se

”The fastest boot just got a brain”. Så marknadsför Adidas sitt träningssystem Mi Coach – ett system som registrerar alla rörelser, oavsett om man löptränar, spelar fotboll, basket, tennis eller gör något helt annat. Och Mi Coach är en bra idé, även om själva utförandet haltar.

Systemet består av ett litet chip, en s.k. Speed Cell, som antingen stoppas in i ett par Adidasskor eller som fästs i skosnörena på skor från andra tillverkare. Därefter registrerar sensorn alla rörelser. Det har funnits liknande system på marknaden i flera år, men till skillnad från dem registrerar Adidas Speed Cell rörelser i alla riktningar – även under korta fartökningar. Därför kan den användas till andra idrotter än bara löpning. Efter ett träningspass kan data laddas upp till webbplatsen för Mi Coach, där datan kan analyseras. Produkten är kompatibel med både Iphone och Androidtelefoner, vilka också fungerar som styrenheter när man tränar.

Vi har testat Mi Coach både när vi löptränat och spelat fotboll. Under löprundorna med Iphonen fungerar den riktigt bra och ger fortlöpande motiverande information. Precisionen är bra både när det gäller distans, tempo och stegfrekvens. För en löpare är det mycket användbar data. När man spelar fotboll får man ett direkt mått på hur mycket man löper och rör på sig. Därmed kan prestationen på fotbollsplanen jämföras med löprundorna. Mi Coach är också tänkt att användas såväl av dem som löper som dem som ägnar sig åt bollspel.

Systemet visar alltså bra, relevant data. Det är vägen fram till informationen som är problemet. Användarvänligheten är helt enkelt inte tillräckligt bra. Eftersom sensorn registrerar alla rörelser får man med både data från när man skakar bort jord från fotbollsskorna och när man kissar i pausen osv. Därför måste man börja med att definiera när man har tränat och när man har gjort något annat i samband med att datan överförs till den svårnavigerade webbplatsen. Vi hade också problem med att få datorn, Speed Cell och Iphonen att fungera ihop. För att vara en produkt som främst riktar sig till motionärer som vill ha en snabb återkoppling till sin träning är produkten helt enkelt alldeles för omständlig.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Var föredrar du att träna?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: