© Info: sigmasport.com

Billig gps-klocka med massor av funktioner

Sigma lever lite i skuggan av Garmin, men det tyska företaget börjar nu utmana marknadsjätten på allvar och deras första gps-klocka är definitivt intressant. Den har dock några svaga punkter.

30 april 2020 av Lasse Lyhne

SIGMA ID. TRI

Sigma är ingen stor aktör på våra breddgrader när det handlar om cykeldatorer, och de är en ännu mindre aktör när det gäller träningsklockor. 

Det vill techföretaget självklart gärna ändra på, och det ska de två nya träningsklockorna med inbyggd gps, ID. Tri och ID. Free, hjälpa till med. Den förstnämnda är tänkt att användas till triatlon och strukturerad träning, medan den andra har en outdoorprofil med bl.a. hiking- och skidfunktioner.

Om vi tittar på specifikationerna är det ett imponerande litet paket som Sigma har satt ihop: gps, handledspuls, barometrisk höjdmätare, flera avancerade tränings- och navigeringsfunktioner samt en hållare som gör att klockan kan användas som cykeldator. Allt till en klart rimlig prisbild. Under 2 000 kronor är det inte många som kan matcha. Lägg därtill att det finns möjlighet att ladda upp rundor till klockan och ansluta allt från wattmätare till pulsbälte via bluetooth eller Ant+, och du har något som på pappret ser ut som ett av de bästa köpen på marknaden. Men, för det finns ett men även om det inte är stort: klockan har några mindre lyckade detaljer.

Navigeringen är lite krånglig att hålla på med, och vissa av funktionerna döljer sig på ologiska ställen i menyn. Appen liknar en teknikpryl från 1990-talet och är långt ifrån den visuella, intuitiva, färgglada upplevelse man är bortskämd med nuförtiden. Skärmen är liten och svartvit, och några av siffrorna är lite för små.

Pulsmätaren funkar bra till fitness och cykling, men sämre till löpning då den ofta mäter stegfrekvensen istället för hjärtrytmen. Överlag är dock det mesta bra: gps:en är snabb och exakt, anslutningen till mobilen och externa sensorer är stabil, och alla funktioner är användbara när man väl har lärt sig dem.

Själva hårdvaran är också bra. Klockan är lite plastig, men ändå gedigen och tålig. Knapparna svarar direkt och armbandet är mjukt och bekvämt. Och så är den lätt. 42 gram är inte mycket extra att bära på under en triatlontävling.

Pris: 1 875 kr Fakta: Gps-klocka till triatlon, löpning, cykling och simning. Inbyggd pulsmätare och barometrisk höjdmätare. Batteri: max 12 tim med gps.
Pris: 1 875 kr Fakta: Gps-klocka till triatlon, löpning, cykling och simning. Inbyggd pulsmätare och barometrisk höjdmätare. Batteri: max 12 tim med gps.© Info: sigmasport.com


Slutsats 

En riktigt spännande produkt för den som vill gå mot strömmen, ha massor av funktioner, spara pengar och som står ut med ett par praktiska svagheter för att göra det.

+ Pris, träningsfunktioner och gps:ens snabbhet och precision.

÷ Osnygg app, instabil pulsmätning och lite för små siffror på skärmen.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: