Sund frukost – det ska du äta
Så äter du sunt på morgonen

Du vet säkert redan att croissanter inte är det bästa till frukost – men vad ska man egentligen äta på morgonen?

© Colourbox

Vad kan en sund och bra frukost bestå av?

Vad kan en sund och bra frukost bestå av? Det kan du få reda på här. Du hittar bl.a. våra tre bästa förslag på en sund frukost.

Ät en sund frukost!

En sund frukost ger din kropp en bra start på dagen.

Få bra idéer till några nyttiga basprodukter du kan välja till frukost – och låt dig inspireras av fem förslag på hur du kan göra din frukost lite nyttigare.

Är frukosten dagens viktigaste måltid?

Du har säkert hört att frukosten är dagens viktigaste måltid. Men stämmer det verkligen?

Svaret är nej, frukosten är inte viktigare än dagens övriga måltider.

När det väl är sagt kan vi ändå rekommendera att du äter en god och sund frukost, så att din kropp får något att jobba med och så att du håller dig mätt en längre tid.

Men vad är en sund frukost?

Tre förslag på bra basprodukter för en hälsosam start på dagen

1. Havregryn är en mycket sund frukost: De små grynen innehåller nämligen mängder av bra kolhydrater, nyttiga fettämnen, protein och kostfibrer som ger värdefull energi och håller dig mätt lång tid.

Recept: Havregrynsgröt

2. Ägg är en mycket sund frukost: Om du inte gillar havregryn kan du t.ex. laga till en liten omelett eller steka ett par ägg och lägga på ett fullkornsrågbröd med 200 gram paprika till. Ägget bidrar med protein som gör dig mätt, och brödet är bl.a. rikt på kolhydrater och magnesium.

3. Syrade mjölkprodukter är en mycket sund frukost: Ett annat tips på näringsrik och kalorisnål frukost är två dl skyr eller A-fil med ett finrivet äpple och 15 hasselnötter ovanpå. Om du vill söta frukosten lite så häll lite akaciahonung ovanpå eller strö över lite kanel.

Gör din frukost lite nyttigare

In med det hälsosamma – ut med alla tomma kalorier. Vi ger dig fem bra förslag på hur du gör din vanliga frukost betydligt nyttigare.

Havregryn med russin
Havregryn med russin.

En nyttig klassiker.

Havregryn i stället för cornflakes

UT MED: Cornflakes med socker eller franskbröd med smör och ost och en kopp kaffe.

IN MED: Havregrynsgröt med mjölk och russin och en kopp kaffe.

Bra för: Havregryn är geniala eftersom de innehåller en hel del nyttigt fett. Dessutom är de en riktigt bra proteinkälla som kompletterar proteinet i mjölken. Russin är ett bra alternativ till socker, eftersom de torkade druvorna är fullproppade med antioxidanter som stärker immunförsvaret. En liten mängd täcker faktiskt 10 procent av hela ditt dagsbehov och ger dig dessutom massor med kostfibrer. Kaffet är pricken över i:et. Det förser inte bara blodet med uppiggande koffein, utan bidrar också med lite extra antioxidanter.

Ännu bättre blir det om: Du väljer den grovvalsade varianten som gör att både tänderna och mag-tarmsystemet måste arbeta hårt för att tugga och smälta de grova grynen. Välj lättmjölk eller mellanmjölk till dina gryn, så får du i dig färre fettkalorier. Fettet bör du hellre få i dig genom att strö över finhackade mandlar.

Cornflakes med mjölk är gott, men kanske inte det hälsosammaste valet. Läs mer här.

Naturell Cultura med to stykker frukt og grov mysli
Antioxidanter redan på morgonen.

Välj naturligt i stället för sötat och garnera med frukt och müsli.

A-fil istället för sötad yoghurt

UT MED: Sötad yoghurt med honungsrostad müsli och ett glas juice.

IN MED: A-fil med två frukter och grov müsli.

Bra för: A-fil är bra eftersom den bidrar med protein som mättar länge och kalcium som stärker skelettet. Dessutom bidrar A-fil med probiotiska bakterier som gynnar din tarmflora. Det är enligt forskare både till nytta för immunförsvaret, matsmältningen, kolesterolvärdet och midjemåttet. Frukten är rik på antioxidanter och ett kalorisnålt sätt att få i sig en fyllig måltid. Sedan är det müslin som ger dig fiberrika frön och nötter som är rika på nyttiga fetter samt torkad frukt som sprudlar av antioxidanter.

Ännu bättre blir det om: Du gör din egen grova müsli av grovvalsade havregryn, All-Bran Flakes, russin och torkade blåbär samt grovt hackade valnötter och mandlar. Här bestämmer du själv vilka nyttiga ingredienser du vill ha med, och undviker det socker och fett som många producenter tillsätter i sin müsli. På så sätt förser du kroppen med bästa möjliga näring.

Grovt brød med syltetøy og gulost
Fullkorn metter lenger.

Gi kroppen noe å jobbe med. 

Byt ut vitt bröd mot grovbröd

UT MED: Ett vitt bröd med smör och söt marmelad.

IN MED: Ett grovbröd med fruktrik marmelad och 2-3 skivor mager hårdost samt en röd paprika.

Bra för: Grovbröd ger dig generöst med kostfibrer som är bra för matsmältningen. Andra kvaliteter är ett lagom innehåll av B-vitaminer och järn och självklart en rejäl näve energigivande kolhydrater. Fruktmarmeladen bidrar med saft och sötma till måltiden samt en del antioxidanter. De sistnämnda bidrar dock paprikan främst med. Osten är måltidens riktiga höjdare, eftersom den bidrar med lika mycket mättande protein som motsvarande mängd kött.

Ännu bättre blir det om: Du väljer bröd bakat av s.k. vitt vete, vilket är en fullkornsvetesort som ger luftigare bröd jämfört med vanligt fullkornsvete. Med vitt vete kan producenten använda mer fullkornsmjöl i grovbrödet, och det gör det ännu mer näringsrikt.

ägg och rågbröd.
Massor av protein;

 Ät ägg till ditt rågbröd.

Använd ägg som pålägg

UT MED: Rostat rågbröd med ost och smör.

IN MED: Rågbröd och ett ägg, ca 200 gram färsk frukt och en kopp te.

Bra för: När rågbrödet är färskt bidrar det med massor av energigivande kolhydrater, och till skillnad från rostat rågbröd finns det ingen anledning att du oroar dig för det akrylamid som bildas då brödet rostas. Brödets alla rågfibrer är också bra för din tarmfunktion, och dessutom har de visat sig kunna påverka leverns kolesterolproduktion i en gynnsam riktning. Ägg är en näringsmässig pärla som på bästa sätt kombinerar mättande protein med nyttigt fett. Äggets gynnsamma påverkan på hjärta och blodkärl uppväger med råge det kolesterol som äggulan innehåller. Teet är pricken över i:et i denna nyttiga måltid eftersom det, precis som frukten, förser ditt blod med massor av antioxidanter.

LÄS OCKSÅ: Ägg är nyttigt – se varför du kan frossa i ägg!

Ännu bättre blir det om: Du använder Becel på ditt rågbröd. Lite smör skadar inte heller, men Becel innehåller så kallade växtsteroler som har visat sig kunna sänka kolesterolvärdet. Steker du ditt ägg, så använd gärna en neutral rapsolja. Den tål stektemperatur och framhäver äggets smak.

Banan, en skive grovbrød og kaffelatte.

Skippa croissanten

UT MED: En croissant och en kaffe latte.

IN MED: En banan, ett grovbröd med smör och en kaffe latte med lättmjölk.

Bra för: Bananen mättar bättre än andra frukter om du t.ex. har bråttom till jobbet. Grovbrödet är en liten kompromiss, eftersom rågbröd hade varit bättre. Med smör på brödet får du i dig en hel del långsamma kolhydrater som mättar länge. Det ingår en mager latte för att hålla fettkalorierna nere, samtidigt som den bidrar med mättande protein inombords som ökar förbränningen.

Ännu bättre blir det om: Du ersätter grovbrödet med fullkornsrågbröd och skippar smöret till förmån för ett skinkpålägg.

Läs också: Fem bra tips för en nyttig frukost

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: