Grönsaker
© iStock

Vad är kostfibrer?

Kostfibrer finns i alla livsmedel från växtriket, och de ger råvarorna en fast struktur. Kostfibrerna är växternas cellväggar och fungerar som ett skelett för cellerna, vars syfte är att hålla samman växterna.

26 juni 2018 av Martin Kreutzer

Det består kostfibrer av

Växtskelett

Kostfibrerna är växternas cellväggar. Fibrerna funkar som ett skelett för cellerna och har till uppgift att hålla samman växterna.

Vegetabiliska råvaror

Kostfibrer finns i alla råvaror från växtriket, där de bland annat har till uppgift att ge råvarorna en fast struktur. När du tuggar på ett fullkornsrågbröd eller äter morötter, så är det fibrerna som utgör tuggmotståndet. Det innebär dock inte att kostfibrer bara finns i krispiga råvaror. Mjuka frukter och bär innehåller också mycket fibrer.

Onedbrytbara kolhydrater

Till skillnad från vanliga kolhydrater bryts inte kostfibrer ned av matsmältningsenzymerna i mag-tarmkanalen. Fibrerna påverkas därför inte särskilt mycket i tarmsystemet.

Vattenlösliga kontra icke vattenlösliga 

Det finns två olika typer av kostfibrer: vattenlösliga och icke vattenlösliga. Bägge fibertyperna finns i alla vegetabiliska råvaror, men mängderna varierar från råvara till råvara. Grahamsmjöl har t.ex. ett högt innehåll av vattenlösliga fibrer som främst är bra för matsmältningen, medan fullkornsrågbröd har ett högt innehåll av vattenlösliga fibrer som gynnar både matsmältningen och mättnadskänslan.

Vi rekommenderar: Smart löparbälte

Nu kan du förvara din mobil, dina nycklar och ditt kreditkort på ett lätt och säkert sätt när du tränar. Med detta smarta bälte kan du nämligen ta med dig alla viktiga saker på löprundan, cykeln eller när du ska till gymmet. Bältet har två fickor av ett stretchigt material som håller dina prylar på plats utan att du knappt märker att du har dem med dig.

I fickorna kan du ha med dig dina nycklar i den ena, medan mobilen ligger i tryggt förvar utan att bli repad i den andra. Den stora fickan har en liten öppning bak för ett par hörlurar, och dessutom är bältet vattenavvisande så att dina saker inte blir blöta. Just nu kan du få det smarta löparbältet tillsammans med 2 nummer av Sveriges bästa träningsmagasin, Aktiv Träning, för BARA 69:50 kr (+29:50 kr i porto och exp.avg). TOTALT 99 kr. Du får också en digital löparguide med massor av tips till hur du blir en snabbare och bättre löpare. Läs mer om erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta intar du proteinkakor och/eller proteindrycker i samband med träning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig