© Colourbox

Tre tips som reglerar blodsockret

Stora mängder kolhydrater i blodkärlen orsakar varje år tusentals dödsfall. Blodsockret blir nämligen stressat om man äter för mycket kolhydrater.

29 april 2012

Spis færre kulhydrater Det är rätt enkelt. Det handlar om att äta mindre pasta, ris, potatis och gryn, godis och kakor samt andra kolhydratrika matvaror.

Spis ikke ensomme kulhydrater Om en måltid endast består av kolhydrater transporteras de obehindrat genom matsmältningsapparaten och når blodbanan i rekordfart. Det är effektivt om energin är på väg att ta slut, men i alla andra situationer så medför det att kroppen blir stressad.

För att förhindra detta är det bra att blanda kolhydrater med fett och protein. Protein bromsar den hastighet som kolhydraterna tas upp med och måltiden kommer därmed att stanna kvar längre i magsäcken medan proteinet smälts. Längre ner i tarmarna försvåras arbetsvillkoren för de enzymer vars uppgift är att bryta ned kolhydraterna så att de kan tas upp i blodet.

Byt ut dina mellanmål I samband med dagens mellanmål är det också viktigt att matcha kolhydrater med andra ingredienser. Många har nog en vana att äta något som bara består av kolhydrater, t.ex. en frukt eller marmeladsmörgås. Minska på frukten och välj istället en näve mandlar, och halvera mängden bröd så att det rent kalorimässigt finns plats för lite smör under marmeladen. De förändringarna gör att måltiderna blir mer blodsockervänliga.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Påverkar sommarträningen din träning?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: