© Jakob Helbig.

Snabbmat för idrottare

När man har ont om tid kan det vara svårt att hinna med att laga bra träningsmåltider. Snabbmat kan dock göras riktigt nyttig. Här är 10 nyttiga och snabba måltider.

9 juni 2015 av Martin Kreutzer.

Det finns flera enkla måltider som gör att energidepåerna fylls på effektivt såväl före som efter träning – t.ex. dessa två:

Två skivor rågbröd med makrill i tomat

  • Grovt rågbröd är både rikt på fibrer som är bra för matsmältningen och kolhydrater som behövs i musklerna och hjärnan. Om du har makrill som pålägg får du både muskeluppbyggande protein och en rad hälsosamma omega-3-fettsyror. Omega-3 motverkar bl.a. inflammationer, och fettsyrorna är därför bra för löpare som har lätt för att råka ut för inflammatoriska tillstånd i knän och fötter.
  • Rekommenderas till: Sena kvällar då resten av familjen redan ätit eller då du inte orkar laga till varm mat. Måltiden, med ett par morötter och en paprika till, ger dig lika mycket nyttigheter som om du hade tillagat en större varm måltid.
  • OBS: Skeptikerna hävdar att burkmakrill innehåller massor av socker. Men i praktiken får man dock leta länge, och som regel förgäves, efter socker. Makrill är en fet fisk som tillsammans med tomatsås gynnar både kroppen och hjärnan.
### En stor banan och 20–25 mandlar * Den här måltiden ger dig massor av viktiga näringsämnen. Kombinationen av banan och mandlar innebär att du får i dig både fett, protein, kolhydrater och fibrer. Tillsammans innebär det att du blir ordentligt mätt och förser kroppen med ny energi. * _Rekommenderas till:_ Ett mellanmål på eftermiddagen gör att blodsockret stabiliseras och du får energi som gör att du orkar ta en löprunda lite senare. Om du äter mellanmålet ett par timmar innan du ska träna får varje liten cell i kroppen ny energi och du orkar prestera ditt allra bästa. Ett mellanmål är särskilt viktigt om du ska springa intervaller eller köra ett spinningpass. * _OBS:_ Det finns en anledning till att många uthållighetsidrottare föredrar att äta bananer. Bananer ger snabbt kroppen ny energi och det kan nästan ingen annan frukt mäta sig med. Om bananerna är slut i fruktkorgen kan ett par äpplen eller päron fungera som nödproviant även om dessa frukter inte mättar lika bra.

10 enkla och nyttiga måltider Ladda ned pdf:en nedan och få ytterligare 8 enkla och nyttiga träningsmåltider, som det bara tar några få minuter att tillaga och som påskyndar återhämtningen och ger dig ny energi.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur skyddar du dig mot solen när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig