© Colourbox

Se över ditt kostintag före träning

Hur lång tid bör du vänta med att träna efter att du har ätit? Det beror först och främst på vad du har ätit. Se här hur lång tid du bör vänta med att ge dig ut och svettas efter att du har ätit några olika livsmedel.

18 juni 2013 av Jannik Petersen

Om du vill slippa magknip, illamående och blytunga ben, så gäller det att äta rätt timmarna före du ska träna. Vissa matvaror tar nämligen längre tid för magen att bryta ned än andra.

Det är i hög grad individuellt hur magen fungerar, men en tumregel är att matsmältningssystemet behöver ett ungefärligt antal timmar på sig för att bryta ned vissa typer av matvaror.

Se här hur länge du ungefär bör vänta med att träna efter att du har ätit:

6 timmar: Rökt makrill, lax, ål och annan rökt och fet fisk. Nötter, t.ex. hassel- och valnötter.

5 timmar: Torkade bönor, brysselkål, blomkål, broccoli och de flesta andra sorters kål. Alla former av rökt kött.

4 timmar: Grova sädesprodukter, t.ex. fullkornsrågbröd och fullkornspasta, råris, rött kött och fet fisk (som inte är rökt). Russin och annan torkad frukt.

3 timmar: Finare sädesprodukter, t.ex. ljust bröd och vanlig vit pasta. Fågel, vit fisk och grönsaker som ärter och paprika. Skyr, grekisk yoghurt och Kesella.

2 timmar: Frukt, vanlig yoghurt, sallad och gurka. Vanligt knäckebröd, mager fisk och bakpotatis.

1 timme: Mindre portioner av den kost som vi visar vid 2 och 3 timmar. Banan (mycket mogna), franskbröd med marmelad eller Nutella.

0 timmar: Mycket små portioner av 2–3-timmarskosten, sportdryck, geléer och lättsmälta energikakor. Juice utspädd med vatten.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: