© iStockphoto

Så mycket protein behöver löpare

Ny forskning visar att långdistanslöpare behöver mer protein för att reparera sina slitna muskler än man hittills har trott.

28 juni 2016 av Hans Westhausen Gottlieb

Traditionellt sett är det främst de som styrketränar som har bäst koll på sitt dagliga proteinintag, men nu är det dags att också löparna börjar fokusera mer på kroppens byggstenar.

Ny forskning från University of Toronto visar nämligen att löpare bör inta mer protein än de gängse rekommendationerna hittills har innehållit.

Tre dagar med 10, 5 och 20 km löpning

I en studie lät en kanadensisk forskargrupp sex vältränade långdistanslöpare genomföra tre träningspass på 10, 5 resp. 20 km under tre dagar i rad.

Forskarna gav löparna en kost med olika mängder protein, och med hjälp av en ny teknik där en aminosyra kopplas ihop med en kolisotop, kunde forskarna mäta hur mycket protein löparna kunde ta upp. Därmed kunde de också se om de fick i sig tillräckligt med protein.

Långdistanslöpare behöver mer protein

Resultatet visade att löparna i snitt behövde mellan 1,65–1,83 g protein per kg kroppsvikt efter den tredje dagens 20 km-runda.

Det rekommenderade dagliga intaget av protein är 0,83 g per kg kroppsvikt för icke-aktiva personer, medan uthållighetsidrottare oftast rekommenderas att inta 1,2–1,4 g protein per kg kroppsvikt dagligen.

Med bakgrund av studien råder de kanadensiska forskarna därför att proteinmängden för uthållighetsidrottare kan öka till 1,85 g per kg kroppsvikt under de dagar då deras träningsvolym är hög.

Källa: PLoS ONE

Erbjudande till dig: Suverän träningströja från Craft

Mjuk, lätt och elastisk. Craft har tagit fram en supersnygg träningströja som sitter tajt på kroppen och följer alla dina rörelser. Och den kan bli din för BARA 99,50 kr. Tröjan finns både för män och kvinnor och kan användas till i stort sett allt – från en promenad i skogen till träning på gymmet eller en löprunda. Under kyliga dagar passar den perfekt som värmande mellanlager under en jacka, medan den under lite mildare dagar fungerar bra som yttersta lager. Tröjan är designad med ett hål vid handleden som du kan sticka tummen igenom. På så sätt kan du dra ned ärmen över handryggen och hålla händerna varma när det är kallt. Just nu kan du få tröjan tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för BARA 99,50 kr. (+ 49:50 kr i porto. Totalt 149 kr). Läs mycket mer om det fantastiska erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tränar du mindre på vintern?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig