Man som bär vikter
Få större muskler

Det finns en rad olika saker du kan göra. 

© iStock

Så får du större muskler

För många – särskilt yngre – styrkemotionärer är målet med träningen att bygga stora muskler på nolltid. Att öka muskelmassan kräver dock ett bra tålamod och en ihärdig insats där man fokuserar på både träning och kost.

22 mars 2021 av Redaktionen

Träna lagom 

En optimal träningsfrekvens är varannan dag eller mer, t.ex. 3–4 träningspass per vecka à 45–90 minuter. Och det gäller att vara uthållig. Om du börjar att dra ned på träningsfrekvensen efter en månad kommer du att få svårt att nå dit mål. När du tränar flera dagar i veckan kan det vara bra att följa ett så kallat splitprogram. Då tränar man till skillnad från ett helkroppsprogram inte alla kroppens muskler varje gång. Tränar du 4–5 gånger i veckan bör du välja ett 2-splitprogram. Då kan du t.ex. träna bröst, triceps och axlar ena dagen och göra övningar för ben, rygg och biceps andra dagen. 

Variera träningen

Tränar du alltid med samma antal set och samma antal kilo så går utvecklingen i stå. Det är därför viktigt att du har progression i din träning genom att du ökar belastningen efterhand som du blir starkare. Se också till att variera ditt program regelbundet. Har du t.ex. kört tio repetitioner under en längre period, så pröva ett tag med fem eller 20. Du kan också ändra antalet set eller lägga in nya övningar i programmet så att du fortsätter att utmana kroppen. 

Pressa musklerna 

 Om du kör dina set tills du blir helt utmattad (dvs. du slutar inte förrän du inte orkar göra en enda repetition till), ökar den så kallade metaboliska stressen. Det är en av de mekanismer som kan få musklerna att växa. Det kan också vara bra att pröva några metoder som är lite mer avancerade, t.ex. dropset eller rest-pause, som gör att musklerna tröttas ut extra mycket.


Ät mer protein 

Om du vill att muskelmassan ska växa behöver du inta protein. Forskning pekar på att man bör sikta på ett dagligt intag på mellan 1,6 och 2,2 g protein per kg kroppsvikt. Förutom att få i sig protein behöver man också se till att rent allmänt äta en bra kost. Att bygga muskler är en energikrävande process, och om kroppen ska prioritera muskeltillväxt så behövs det ett tillräckligt högt kaloriintag. 


FEM BRA PROTEINKÄLLOR:
✓ Kalkon (21,9 g protein per 100 g)
✓ Tonfisk (27,5 g protein per 100 g)
✓ Skyr (11 g protein per 100 g)
✓ Ägg (12,6 g protein per 100 g)
✓ Gröna ärtor (6 g protein per 100 g) 

Läs mer om protein.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: