© iStock

Så bra är nötter för din kropp

Världens nyttigaste snacks gömmer sig bakom ett hårt skal.

10 mars 2020 av Martin Kreutzer

Knäck en nöt

Nötter är små hälsopärlor och byter du ut onyttiga snacks som chips och godis mot nötter, så gynnar du både ditt hjärta, din hjärna, ditt skelett och dina leder.

Här gör nötterna nytta

Hjärnan

Bakom nötternas skal gömmer sig bland annat kolhydrater inpackade i fett, fibrer och ofta också en del protein, vilket innebär att de tas upp långsamt i kroppen. Det ger dig en stabil energi hela dagen och resultatet är att du känner dig pigg och frisk från morgon till kväll.
Bäst för hjärnan: Mandel, hasselnöt.

Muskler 

Flera sorters nötter innehåller så mycket protein att de faktiskt till och med kan mäta sig med t.ex. kött, fisk och fågel. På så sätt ger de inte bara en behaglig mättnad, utan bidrar också till att bygga upp dina muskler efter ett styrkepass, eller efter ett par tuffa turer uppför trappan med tunga matkassar.
Bäst för musklerna: Jordnöt, mandel.

Artikeln fortsätter under prenumerationserbjudandet

Hjärta/blodkärl

Nötter är mycket bra för ditt hjärta och dina blodkärl på grund av det höga innehållet av nyttiga fettämnen. Nötter är särskilt rika på enkelomättade fettsyror som får kroppen att sprudla och även påverkar kolesterolvärdet positivt, så att det potentiellt skadliga LDL-kolesterolet sjunker och det goda HDL-kolesterolet stiger. Det gynnar i sin tur hela kroppens cirkulationssystem.
Bäst för hjärtat: Pekannöt, cashewnöt.

Magen

Matsmältningen får hjälp av nötternas många kostfibrer som sätter igång tarmrörelserna så att du undviker förstoppning. Samtidigt är de näring för tarmens sunda bakterier, vilket hjälper dig att bygga upp en sund tarmflora som håller immunförsvaret i toppform. Dess utom innehåller flera nötter enkelomättade fettsyror som hjälper dig att få bort bukfettet. Det beror på att fettämnesomsättningen påverkas och att bukfett används mer som energikälla.
Bäst för magen: Mandel, kokosnöt.

Knän/armbågar/axlar

Många sorters nötter är utmärkta källor till antiinflammatoriska fettämnen – det vill säga ämnen som motverkar inflammation i kroppen – och växtämnen, som stärker immunförsvaret. Nötter kan därför bromsa begynnande överbelastningsskador efter till exempel hårda träningspass, eller om man gjort för många felaktiga rörelser på jobbet.
Bäst för knäna: Valnöt, hasselnöt.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: