© istock

Kryddrik mat hämmar inflammation

Kryddor ser ut att kunna göra onyttig mat lite nyttigare.

12 oktober 2020 av Redaktionen

Kryddor gör att maten smakar lite mer. Men det är inte den enda positiva effekten av de färgstarka smakämnena. Det verkar nämligen som att de också kan göra maten lite nyttigare genom att lindra den inflammation i kroppen som oftast uppstår efter att man ätit en kaloririk måltid. 

Inflammation är kroppens sätt att reagera vid infektioner och skador. Den är inte skadlig i sig själv, men ibland kan den bli kronisk och därmed ökar risken för t.ex. hjärt-kärlsjukdomar. 

I en studie fick en grupp överviktiga testpersoner äta måltider med ett högt fett- och kolhydratinnehåll under tre dagar: en måltid utan kryddor, en med två gram kryddor och en med sex gram kryddor. 

Efter måltiderna tog forskarna blodprov på deltagarna en gång i timmen i fyra timmar. Det visade sig att sex gram kryddor minskade inflammationen i kroppen, jämfört med när det fanns få eller inga kryddor alls i maten. 

Källa: Penn State

Vad ska du äta? 

Forskarna använde en blandning av basilika, lagerblad, svartpeppar, kanel, koriander, spiskummin, ingefära, oregano, persilja, rödpeppar, rosmarin, timjan och gurkmeja i studien. 

Man tillsatte sex gram kryddblandning i måltiderna, vilket visade sig vara tillräckligt för att uppnå en hälsoeffekt. Sex gram motsvarar ungefär en tesked – beroende på vilka kryddor man använder.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: