© Colourbox

Här är den perfekta proteinshaken

Se här vad du bör ha med i en perfekt proteinshake för att du ska få ut maximalt av din träning.

27 juli 2016 av Traeningsguiden.dk

Proteinshakes är en bra källa till näring, kolhydrater och protein efter ett träningspass. Därmed får kroppen de extra byggstenar som den behöver efter ett hårt träningspass.

Vatten För att hålla din vätskebalans i ordning behöver du dricka ca 2,5–3 liter vätska per dag, och därför bör din shake självklart också innehålla vatten.

Grönsaker och frukt Grönsaker och frukt är fyllda med kolhydrater som ger massor av energi. Finns det för lite kolhydrater i blodet, så kommer ditt blodsocker att sjunka, vilket kan ge trötthet, yrsel och ökat sötsug.

Exempel på frukt och grönt: Mango Äpple Spenat Grönkål

Protein Våra muskler är uppbyggda av protein, och därför är det viktig att vi ser till att få i oss protein varje dag. En bra tumregel är att det dagliga intaget av protein motsvarar 1–3 gram per kilo kroppsvikt.

Exempel på protein som är lätt att ta med i shaken: Chiafrön Mandlar Tahini

Fett För att vi ska hålla oss friska behöver vi även inta livsmedel som innehåller fett. Fett bidrar till att förebygga sjukdomar, ta upp vitaminer och tillföra kroppen den energi som den behöver för att kunna fungera optimalt. Exempel på nyttigt fett: Chiafrön Avokado Kokosmjölk

Exempel på en superbra proteinshake En optimal proteinshake som du lätt kan fixa själv kan till exempel innehålla: Kokosolja (fett) Broccoli ev. broccolistjälk (kolhydrater) Mandlar (protein)

För att proteinshaken också ska gå att dricka bör du tillsätta vatten, apelsinjuice, mjölk, sojamjölk eller ananasjuice.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken form av gruppträning föredrar du på gymmet?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: