Livsmedel
© iStock

Fyra bra proteinkällor innan läggdags

Studier visar att protein innan läggdags ger bättre återhämtning och uppbyggnad av muskelmassa. Här är fyra bra proteinkällor till natten.

3 april 2019 av Dina Christiansen

Öka muskelmassan med dessa livsmedel 

Det är viktigt att få i sig tillräckligt med protein efter träning, men det saknar inte helt betydelse vilka källor du får protein ifrån. Det är nämligen skillnad på kvaliteten på protein. Särskilt protein från animaliska källor är optimalt innan läggdags eftersom det är rikt på essentiella aminosyror, vilka är nödvändiga för muskeluppbyggnaden. 

1. Keso

Eftersom keso är en mjölkprodukt, så innehåller det främst kasein som är ett protein som tas upp långsamt i kroppen. Det passar alltså perfekt att inta inför natten eftersom det finns tillgängligt under en längre period. Om du vill spara lite på kalorierna så kan du välja en fettsnål keso.

2. Skyr

Skyr är liksom keso en mjölkprodukt och den bidrar därför också med protein som tas upp långsamt i kroppen. Det kan även vara bra att hålla koll på sockerinnehållet i skyr om du vill spara in lite på kalorierna.

3. Ägg

Ägg är rikt på vitaminer och mineraler, och särskilt äggvita innehåller protein av hög kvalitet. Om du vill dra ner på kalorierna, så kan du laga till en måltid främst bestående av äggvita. Äggulan är nämligen rätt fet och innehåller därför fler kalorier.

4. Kött

Kött innehåller generellt en stor mängd protein per 100 gram och kan därför bidra med en hel del protein innan läggdags. Kyckling innehåller till exempel 20 gram protein per 100 gram, inga kolhydrater och nästan inget fett. 

Source: The Journal of Nutrition

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: