© Istock

Forskning: Gluten skadar INTE din träning

Forskare har undersökt hur glutenfri kost påverkar den fysiska prestationsförmågan. Om du är glutenmotståndare så kommer nog resultatet göra dig besviken.

28 januari 2016

Det är populärt att skippa gluten. Men det finns inget skäl att hoppa på den trenden om du tror att det ska göra dig till en bättre löpare eller cyklist. En ny studie visar nämligen att man inte blir en bättre idrottare av att äta glutenfritt.

Tidigar studier har visat att många idrottare skippar gluten, eftersom de tror att glutenfri kost är nyttigare, att den kan öka prestationsförmågan och att den kan hjälpa mot magbesvär som svullen mage, illamående och diarré. Det sistnämnda är för övrigt något som kan drabba idrottare som tränar hårt.

I den nya studien bestämde sig forskare från Australien och Kanada för att följa dessa påståenden och undersöka hur glutenfri kost i verkligheten påverkar idrottare. De rekryterade 13 cyklister som inte hade någon form av glutenallergi eller glutenintolerans.

Studien gick ut på att deltagarna fick äta helt glutenfritt den ena veckan, och kost som innehöll mycket gluten den andra veckan. Forskarna hade tagit fram en speciell måltidsbar i två olika varianter – en utan gluten och en med ett högt gluteninnehåll – med samma smak. Deltagarna i studien visste därför inte vilken av veckorna de åt glutenfri kost.

Det visade sig att det inte var någon som helst skillnad på effekten av den glutenfria resp. glutenrika kosten – vare sig när det gällde idrottarna prestationsförmåga, graden av inflammation i kroppen eller deras välbefinnande och problem med matsmältningen.

Nu var det här en rätt liten och kortvarig studie, så forskarna kan inte säga med säkerhet hur glutenfri kost påverkar idrottare på längre sikt. De drog dock slutsatsen att det inte är någon mirakelkur att äta glutenfri kost, såvida man inte tillhör den del av befolkningen som är allergiska eller intoleranta mot proteinet.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilken form av gruppträning föredrar du på gymmet?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: