Mand med store muskler, løfter vægt, en mand, fitnesscenter, close up

Får du tillräckligt med järn?

Alla som tränar behöver få i sig tillräckligt med järn. Som tur är kan järnbehovet lätt tillgodoses.

12 maj 2010 av Martin Kreutzer

Järnbrist kan leda till att formen försämras och att man snabbt blir trött.

Därför ökar järnbehovet:

  • ### Det bildas mer blod

    Järn är en viktig del av vårt blod. När man tränar ökar mängden blod i kroppen med en halv till en hel liter. Det beror på att kroppen både har användning för mer vätska och fler röda blodkroppar som kan transportera runt syret i kroppen.

  • ### Det blir färre röda blodkroppar

    När man springer eller hoppar sker det en viss nedbrytning av de röda blodkropparna i fotsulorna när fötterna sätts mot underlaget. Nedbrytningen är inte särskilt stor, men om järnförlusten inte ersätts med nya järnkällor kan det i värsta fall leda till en så allvarlig järnbrist att både träningen och vardagslivet påverkas negativt. Fenomenet är emellertid omdiskuterat och erkänns inte av alla experter.

Så mycket järn behöver du

Du behöver få i dig 1 mg järn om dagen om du är inaktiv, och 2–3 mg om du tränar och är fysiskt aktiv. Men det räcker inte bara med att titta på hur många milligram järn det finns i ett visst livsmedel. Det finns även anledning att ta reda på hur lätt kroppen tar upp järnet från olika produkter.

Därför har vi gett de bästa järnkällorna ett betyg som avslöjar hur bra kroppen är på att ta upp järnet. Välj alltså matvaror med ett högt järnbetyg.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilka hälsorekommendationer har du svårast att följa?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: