© Colourbox

Får du nog med protein efter träning?

Forskning visar att man bör äta mer protein efter träning än man hittills har trott

Hur mycket protein du bör ha i dig efter styrketräning beror varken på din vikt eller muskelmassa. Det beror däremot på hur många muskelgrupper du har använt när du tränat.

Det hävdar ett skotskt forskarlag som ligger bakom en studie, som också pekar på att det kan behövas ännu mer protein för att få en optimal muskeltillväxt än vi hittills har trott.

Från split- till fullbody-program

När vi styrketränar fungerar protein som byggmaterial för musklerna. En vanlig uppfattning är att vi bör få i oss omkring 1,5–2 gram protein per kilo kroppsvikt fördelat över dagen när vi styrketränar, och att cirka 20 gram helst ska intas direkt efter träning.

Men som forskarna påpekar så bygger rekommendationen på 20 gram protein efter styrketräning för optimal muskeltillväxt, på tidigare studier där testpersonerna endast har genomfört träningspass för underkroppen. I den nya studien följde deltagarna däremot ett helkroppsprogram, vilket gav en annan bild av proteinbehovet.

40 gram är lagom

Det visade sig att 40 gram protein intaget direkt efter träning var effektivare för att stimulera muskeltillväxten än 20 gram. Och det gällde oavsett deltagarnas vikt och muskelmassa.

30 unga, vältränade män – vissa mycket muskulösa, andra mindre muskulösa – deltog i försöket. Om du tillhör denna grupp så tyder resultatet alltså på att det kan vara bra att öka proteinintaget om du tränar hela kroppen på gymmet.

Source #University of Stirling

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: