Ägg
© iStock

Den ”magiska siffran” för protein har upptäckts

En ny studie fastslår hur mycket protein man bör inta när man styrketränar.

12 juni 2018 av Redaktionen

Så mycket protein bör du inta

Behovet av protein i samband med styrketräning är ett vanligt samtalsämne bland dem som tränar. Nu fastslår amerikanska forskare tvärsäkert att det inte är så mycket mer att diskutera om.

Man har analyserat de 49 mest kvalificerade studierna på området med mer än 1 800 deltagare, och slutsatsen är tydlig: ett ökat proteinintag förbättrar både styrkan och muskeltillväxten betydligt hos män och kvinnor som styrketränar.

Forskarna hävdar samtidigt att 1,6 gram protein per kilo kroppsvikt och dag är den mängd man bör sträva efter att få i sig om man styrketränar. Att inta mer protein än så verkar nämligen inte kunna ge bättre resultat. De officiella minimirekommendationerna för befolkningen i allmänhet är 0,85 gram protein per kilo kroppsvikt.

Forskarna kom dessutom fram till att det inte spelar någon roll om proteinet kommer från tillskott med t.ex. vassleprotein, eller om man får i sig allt protein via den vanliga kosten. De avvisar också tesen om att det skulle vara särskilt viktigt att inta protein under den första timmen efter ett styrketräningspass.

Så mycket ger olika proteinkällor

  • Tonfisk: 27,5 gram/100 gram
  • Kalkon: 21,9 gram/100 gram
  • Torkade linser: 28,5 gram/100 gram
  • Skyr: 11 gram/100 gram
  • Ägg: 12,6 gram/100 gram
  • Gröna ärtor: 6 gram/100 gram

En kvinna på 65 kg som styrke­tränar behöver få i sig 104 gram protein per dag.

En man på 80 kg som styrketränar behöver få i sig 128 gram protein per dag.

Källa: British Journal of Sports Medicine

Vi rekommenderar: Smart löparbälte

Nu kan du förvara din mobil, dina nycklar och ditt kreditkort på ett lätt och säkert sätt när du tränar. Med detta smarta bälte kan du nämligen ta med dig alla viktiga saker på löprundan, cykeln eller när du ska till gymmet. Bältet har två fickor av ett stretchigt material som håller dina prylar på plats utan att du knappt märker att du har dem med dig.

I fickorna kan du ha med dig dina nycklar i den ena, medan mobilen ligger i tryggt förvar utan att bli repad i den andra. Den stora fickan har en liten öppning bak för ett par hörlurar, och dessutom är bältet vattenavvisande så att dina saker inte blir blöta. Just nu kan du få det smarta löparbältet tillsammans med 2 nummer av Sveriges bästa träningsmagasin, Aktiv Träning, för BARA 69:50 kr (+29:50 kr i porto och exp.avg). TOTALT 99 kr. Du får också en digital löparguide med massor av tips till hur du blir en snabbare och bättre löpare. Läs mer om erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad är viktigast för dig när det gäller dina matinköp?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig