© Colourbox

Bör jag alltid äta protein?

Jag styrketränar tre gånger i veckan och intar proteinpulver efteråt. Dessutom simmar jag dagligen. Bör jag ta extra proteintillskott för att inte förlora muskelmassa då jag simmar?

Nej, det behöver du inte göra. Flera undersökningar visar att man återhämtar sig bättre om man intar 0,25 gram protein och 0,5– 0,75 gram kolhydrater per kilo kroppsvikt direkt efter ett träningspass. Det får du t.ex. via en matsked proteinpulver blandad med 5 dl apelsinjuice.

Men efter ett normalt simpass med måttlig intensitet är detta inte nödvändigt. En tumregel är att en återhämtningsmåltid alltid bör innehålla protein när du presterat på gränsen till din förmåga – och då belastningen på musklerna varit stor. Det kan t.ex. innebära ett tungt styrkepass, tuffa intervaller i simhallen eller en lång löprunda.

För de flesta motionslöpare innebär inte ett lugnt simpass eller ett vanligt distanslöppass att de måste fylla på med protein och kolhydrater så snabbt som möjligt. Dagens vanliga måltider räcker bra för att täcka kroppens behov.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta äter du frukost?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: