Är snabbmat bra för elitidrottare?

Hur kan Usain Bolt äta snabbmat som friterade kycklingvingar? Försämras inte hans prestationsförmåga av det, eller har kosten ingen betydelse om man tränar mycket?

Det stämmer att Usain Bolt, världens snabbaste man, gärna stoppar i sig skräpmat när han får chansen. Hans snabbhet och imponerande fysik har dock garanterat skapats av en kosthållning som mestadels varit nyttig och näringsrik.

Detsamma karakteriserar den kosthållning som t.ex. världens bästa maratonlöpare följer för att de ska kunna hävda sig i världseliten. Massor av grönsaker, frukt, magert kött och spannmålsprodukter finns med på deras menyer varje dag.

Tomma kalorier Därmed inte sagt att alla elitidrottare har en exemplarisk kosthållning. Det är inte ovanligt att man kompletterar sin baskost med en hel del tomma kalorier, något som nödvändigtvis inte behöver vara dåligt. Under perioder med hög träningsmängd kan det vara svårt att täcka kroppens behov av näringsämnen via en hundraprocentig bra kosthållning. Den typen av kost mättar helt enkelt för bra och tar för mycket plats.

För att få i sig fler kalorier före, under och efter träning stoppar en del idrottare i sig godis, läsk, kakor och snabbmat, som alla förser kroppen med energi.

Detsamma gör vanlig sportdryck eller energigeléer som i likhet med godis och läsk består av rent socker. Och socker är vad kroppen hungrar efter när man tränar hårt. Om energin sedan kommer från godis, läsk, bröd eller potatis spelar mindre roll. Kroppen bryter ändå ned allt till lättanvändbart socker som musklerna förbrukar.

Erbjudande till dig: Suverän träningströja från Craft

Mjuk, lätt och elastisk. Craft har tagit fram en supersnygg träningströja som sitter tajt på kroppen och följer alla dina rörelser. Och den kan bli din för BARA 99,50 kr. Tröjan finns både för män och kvinnor och kan användas till i stort sett allt – från en promenad i skogen till träning på gymmet eller en löprunda. Under kyliga dagar passar den perfekt som värmande mellanlager under en jacka, medan den under lite mildare dagar fungerar bra som yttersta lager. Tröjan är designad med ett hål vid handleden som du kan sticka tummen igenom. På så sätt kan du dra ned ärmen över handryggen och hålla händerna varma när det är kallt. Just nu kan du få tröjan tillsammans med 3 nummer av Aktiv Träning för BARA 99,50 kr. (+ 49:50 kr i porto. Totalt 149 kr). Läs mycket mer om det fantastiska erbjudandet här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Tränar du mindre på vintern?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig