Skål med gröna bönor

Frysta bönor passar bra i sallader. Koka bönorna en kort stund och lägg sedan snabbt ned dem i iskallt vatten. Då håller de sig krispiga.

© iStock

Är frysta grönsaker nyttiga?

Är frysta grönsaker lika nyttiga som färska?

7 februari 2022 av Jesper U. Larsen.

Det finns ingen anledning att rynka på näsan åt frysta grönsaker. De så kallade färska grönsakerna från stormarknaden förlorar ofta en del nyttiga ämnen vid transport och förvaring. Frysta grönsaker packas och fryses däremot ned så snart de har skördats, och på så sätt bibehålls fler vitaminer och mineraler.

Fyra frysta favoriter  

Ärter

Svenska ärter fryses ned mindre än tre timmar efter att de skördats, och därmed finns nästan alla C-vitaminer kvar. Ärter mättar bra eftersom de också är proteinrika. Använd dem t.ex. i pastarätter, stekt ris eller risotto – eller i en lättlagad ärtsoppa.

Broccoli

Fryst broccoli ger dig mer antioxidanter än färsk broccoli som har förvarats svalt ett par dagar. Tänk på att tillaga den försiktigt för att bevara alla nyttiga ämnen. Broccoli är gott att snabbsteka och kan t.ex. också användas i potatis-broccolimos.

Spenat

Det behövs flera påsar färsk spenat för att komma upp i samma mängd som i en påse fryst spenat, och den färska vissnar lätt. Upptinad spenat kan t.ex. användas i omelett, paj, laxlasagne eller pesto. Fryst spenat passar bra i t.ex. en smoothie.

Bönor

Du får i dig mer C-vitaminer och polyfenoler genom att äta frysta bönor istället för färska som har sparats i ett par dagar. Frysta gröna bönor ska alltid värmebehandlas. De passar bl.a. bra i sallader, som mättande ingrediens i soppor eller som bön-frites.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: