Det finns ingen anledning att rynka på näsan åt frysta grönsaker. De så kallade färska grönsakerna från stormarknaden
förlorar ofta en del nyttiga ämnen vid transport och förvaring. Frysta
grönsaker packas och fryses däremot ned så snart de har skördats,
och på så sätt bibehålls fler vitaminer och mineraler.
Fyra frysta favoriter
Ärter
Svenska ärter fryses
ned mindre än tre
timmar efter att de
skördats, och
därmed finns nästan
alla C-vitaminer kvar.
Ärter mättar bra
eftersom de också är
proteinrika. Använd
dem t.ex. i pastarätter, stekt ris eller
risotto – eller i en
lättlagad ärtsoppa.
Broccoli
Fryst broccoli ger dig
mer antioxidanter än
färsk broccoli som
har förvarats svalt
ett par dagar. Tänk
på att tillaga den försiktigt för att bevara
alla nyttiga ämnen.
Broccoli är gott att
snabbsteka och kan
t.ex. också användas
i potatis-broccolimos.
Spenat
Det behövs flera
påsar färsk spenat
för att komma upp i
samma mängd som i
en påse fryst spenat,
och den färska
vissnar lätt. Upptinad
spenat kan t.ex.
användas i omelett,
paj, laxlasagne eller
pesto. Fryst spenat
passar bra i t.ex. en
smoothie.
Bönor
Du får i dig mer
C-vitaminer och
polyfenoler genom
att äta frysta bönor
istället för färska som
har sparats i ett par
dagar. Frysta gröna
bönor ska alltid
värmebehandlas. De
passar bl.a. bra i sallader, som mättande
ingrediens i soppor
eller som bön-frites.