Ersätt socker med torkade bär
Det finns ingen anledning att förtvivla bara för att det inte går att plocka bär i skogen så här års, det går nämligen lika bra med torkade bär. Skippa sockret på havregrynsgröten eller müslin, och använd torkade bär istället som garnering. Det kanske kan verka som en obetydlig förändring, men faktum är att hälsovinsten blir stor.
Visserligen är kalorivärdet i stort sett detsamma eftersom en näve torkade bär bidrar med ungefär lika mycket socker som en matsked strösocker. Men till skillnad från det söta, vita sockret innehåller inte torkade bär några tomma kalorier. Dessutom kombineras varje liten sockerkalori i bären med stora mängder antioxidanter. På köpet får du en massa kostfibrer, som på olika sätt gynnar tarmsystemets funktion, bl.a. genom att sätta fart på peristaltiken som pressar vidare innehållet i tarmarna, och genom att fungera som näring för alla viktiga bakterier som finns i tarmsystemet.
Förutom fibrer får du massor av vitaminer, mineraler och inte minst kraftfulla antioxidanter. Det som gör torkad frukt så bra för hälsan är själva torkningsprocessen. Reduktionen av vätskeinnehållet gör nämligen att koncentrationen av antioxidanter per 100 gram ökar relativt mycket jämfört med färska bär. Det är framför allt i skalet som nyttigheterna finns och via mag-tarmsystemet tränger dessa in i kroppen, där de fungerar som ett skydd mot den skadliga oxidation som annars riskerar att förstöra cellerna och överbelasta immunförsvaret.
Blåvioletta bär är särskilt rika på antioxidanter som skyddar cellerna från att åldras i förtid. Blåbär innehåller till exempel mer antioxidanter av typen antocyaniner än något annat livsmedel. I studier har blåbär även visat sig kunna lindra allt från kraftig träningsvärk till stressrelaterade besvär i samband med långa och hektiska arbetsdagar.

Sex torkade bärsorter som du bara måste provsmaka
Hjortron
Hjortronens orange färg beror på ett högt innehåll av samma typ av karoten som gör morötter så nyttiga. Studier visar att karoten skyddar ögonen och huden mot uv-strålning. När det gäller huden märks effekten tydligt eftersom ett stort intag av karoten ger huden en orange lyster som indikerar att antioxidanterna finns i huden – redo att försvara kroppen..
Gojibär
C-vitamininnehållet är mycket högt i gojibär, och det gör att t.o.m. små mängder av bären har en gynnsam påverkan på bland annat uppbyggnaden av led- och senstrukturer i kroppen. Studier visar också att C-vitamin främjar upptaget av järn i kroppen. Om du äter en sallad med gojibär till en köttmåltid, så får du således ut ännu mer av köttets näringsämnen..
Blåbär
Blåbär är kanske det nyttigaste bäret av alla. När det gäller koncentrationen av antocyaniner så är den mycket hög och det bidrar i hög grad till att även små mängder torkade blåbär är bra för hälsan – inte minst för motionärer. Studier visar bland annat att tillskott med antocyaniner inför hårda träningspass kan ge betydligt mindre träningsvärk efteråt.
Inkabär
De här sydamerikanska bären är också kända under namnet physalis. Jämfört med andra bär är inkabär mycket fiberrika, vilket är bra för matsmältningen. Analyser visar dessutom att bären innehåller ämnet melatonin – samma ämne som utsöndras i kroppen när det är dags att sova. Om man äter inkabär på kvällen kan man därför somna lättare.
Havtornbär
Havtorn brukar prisas för sitt innehåll av nyttiga omega-3-fettsyror, men ska vi vara helt ärliga så är det begränsat vad en portion torkade havtornsbär kan erbjuda på just den fronten. Det du däremot får i dig är massor av järn, som behövs för kollagenbildningen i och omkring kroppens leder, samt massor av antioxidanter (t.ex. karoten) som skyddar huden och ögonen.
Tranbär
De här syrliga bären är inte bara rika på fibrer och vitaminer, även deras förmåga att skydda mot inflammationer i bl.a. halsen och urinvägarna imponerar. Det beror på att bären är rika på antioxidanter som förhindrar skadliga bakterier från att binda sig till tarmväggarna. Bakterierna sköljs därför helt enkelt igenom tarmsystemet utan att orsaka skada.