© iStock

Supermat: tonfisk

Efter att länge ha varit omtvistad för sitt innehåll av tungmetaller har tonfisken nu fått komma in i värmen. Och det är bra eftersom det smakrika tonfiskköttet innehåller många nyttigheter.

5 maj 2019 av Martin Kreutzer

I många år har man höjt ett varningens finger för att äta stora rovfiskar. Rädslan för tungmetaller och dioxiner har gjort att hälsomyndigheterna avrått från att äta större mängder. Med de senaste kostråden har dock faran med att äta tonfisk tonats ned, även om en del toxikologer manar till fortsatt återhållsamhet. Så länge man inte baserar hela sitt kostintag på stora rovfiskar är det riskfritt att ha med dem på veckans måltidsmeny. Och när det gäller tonfiskens kvaliteter är de odiskutabla.

Tonfisk är en utmärkt proteinkälla, kvaliteten är hög och det innebär att kroppen kan utnyttja varje gram protein optimalt. Dessutom finns det 50% mer protein i tonfisk jämfört med samma mängd nötkött, vilket innebär att tonfisk mättar bra och påskyndar återhämtningen efter träning. Eftersom fettinnehållet samtidigt är lågt så blir också kalorivärdet lågt. Dessutom innehåller tonfisk en rad viktiga vitaminer och mineraler som t.ex. järn, selen och B-vitaminer.

Visste du att ägg är superbra för dig som tränar? Det kan du läsa mer om här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: