© Istock

Supermat: potatis

Färskpotatis brukar uppskattas av många och eftersom kaloriinnehållet är lägre än i t.ex. ris och pasta så är potatis rena supermaten. Dessutom mättar potatis bra och stärker immunförsvaret.

28 juli 2015 av Martin Kreutzer

Vi bör rikta en tanke av tacksamhet till de spanska soldater som på 1500-talet tog med sig potatisen till Europa. Den här gula knölen är verkligen rena hälsoguldgruvan – och det gäller i synnerhet den färska varianten. Potatis innehåller vanligtvis en hel del stärkelse, men i färskpotatis har stärkelsen en bättre struktur. Det märks på att färskpotatis har en fastare konsistens, vilket leder till att kolhydraterna tas upp långsammare och att blodsockret blir stabilare i kroppen.

Ser man till kaloriinnehållet så är det mycket lägre jämfört med till exempel pasta och ris. Om man äter motsvarande mängd potatis får man i sig runt 40 procent mindre kalorier från potatisstärkelse. Det gör att färskpotatis mycket väl kan ingå i en bantningskur. Dessutom mättar potatis bra tack vare innehållet av fibrer och kolhydrater. Eftersom färskpotatis även är rik på C-vitamin så stärks också immunförsvaret liksom alla leder och senor i kroppen.

Optimal effekt!

  • Bästa valet: Färskpotatis bör inte förvaras mer än ett par dagar innan den äts, eftersom varje dag ovan jord gör att värdefulla näringsämnen försvinner pga. det tunna skalet. Små knölar är att föredra eftersom de bidrar med mest nyttigheter per portion och kom ihåg att potatisskal också är nyttigt. Det innehåller bl.a. fibrer som är bra för matsmältningen.
  • Bästa tillagningen: För att få den bästa viktminsknings- och hälsoeffekten bör färskpotatis förvaras svalt direkt efter kokning. Det leder till att kolhydraterna klibbas ihop till resistent stärkelse. Näringsmässigt liknar de kostfibrer vilket är bra för tarmsystemet. Kroppen kan inte heller ta upp alla dessa kalorier, och avsvalnad potatis innehåller därför färre kalorier än varm potatis.
  • Bästa tillbehören: Eftersom potatis innehåller mycket kalorier så behövs inga fler stärkelsekällor i måltiden. Lägg i stället på några grönsaker – gärna från kålfamiljen. Även om potatis är nyttigt på flera sätt, så bidrar den inte med lika mycket immunförsvarsstärkande antioxidanter som grönsaker och därför behöver du komplettera med lite grönt.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vilket är ditt favoritredskap till styrketräning

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här:

Rekommenderas till dig