Mörk choklad Mörk choklad i små mängder är bra för hjärtat.© iStock

Supermat: Mörk choklad

Du behöver inte ha dåligt samvete för att du älskar choklad. Mörk choklad av bästa kvalitet är nämligen fylld med en massa nyttiga ämnen!

12 februari 2019 av Martin Kreutzer

BÄSTA VALET:

Kakaohalten är en bra indikator för hur bra chokladen är för hälsan. Välj gärna mörk choklad som innehåller mer än 70 procent kakao. Det är dock bara en av flera faktorer som påverkar om chokladen är nyttig eller inte. Många billiga chokladsorter innehåller växtoljor eller animaliskt fett och dessa innehåller betydligt färre hälsosamma fettsyror. Läs därför igenom näringsinnehållet noga.

BÄSTA TILLAGNINGEN:

Choklad kan smältas i måttligt höga temperaturer, men kom ihåg att alla hälsosamma antioxidanter förstörs av för hög värme. Smaka dessutom på chokladen så att du får ett hum om kvaliteten. Om den saknar den bittra smaken så beror det på att producenten har filtrerat bort en del av kakaons immunförsvarsstärkande (och bittra) proanthocyanidiner för att få en mildare smak.

BÄSTA TILLBEHÖREN

Mörk choklad innehåller en hel del fett, så försök att kombinera den med fettsnåla råvaror för att inte kalorivärdet ska bli för högt. Särskilt något uniformt smakande livsmedel får en fräsch tvist om de kombineras med mörk choklad. Det gäller t.ex. syrlig färsk frukt, men också fågel och andra milt smakande köttyper får en bra kontrast om man t.ex. använder mörk choklad i såsen.

BÄSTA TAJMNINGEN

En fin chokladbit av bästa kvalitet kan avnjutas vid alla tidpunkter, och väljer man choklad med ett mycket högt kalorivärde så passar den allra bäst att äta efter att man tränat då man behöver få i sig extra mycket energi. Om man har det stressigt på jobbet eller privat, så kan ett par bitar fin mörk choklad ha en nästan terapeutisk effekt om man äter dem på kvällen.

Så påverkar mörk choklad din kropp:

1. Uppiggande ämnen finns det massor av. Bl.a. har engelska forskare dokumenterat att knappt 50 gram mörk choklad dagligen förbättrade tillståndet betydligt bland patienter som var sjukskrivna på grund av kronisk trötthet. Forskarna pekar på kakaons höga innehåll av teobromin samt andra antioxidanter som orsak till den uppiggande effekt som däremot t.ex. ljus choklad inte verkar ge.

2. Kakaons bioaktiva ämnen, de så kallade flavonoiderna, är bra för hälsan. Studier visar dock att vissa av dessa ämnen kan bli vanebildande om man äter mycket kakao under en längre tid. Om du börjar känna dig beroende av mörk choklad, så är det dags att göra något åt det och eventuellt trappa ned kakaointaget.

3. Mörk choklad mättar bra. Det beror på chokladens intensiva och beständiga smak, som gör att varje liten bit kan avnjutas länge. Studier visar dessutom att stearinsyra som finns i choklad är så fast i sin struktur att man bara kan ta upp små mängder av den. Resten passerar genom tarmsystemet. Det gör i sin tur att mörk choklad inte heller bidrar med så många kalorier som man kanske tror.

4. Mörk choklad innehåller massor av antioxidanter som stärker kroppens immunförsvar och därigenom bidrar till att hålla cirkulationssystemet friskt. Kakao innehåller ett brett spektrum av olika ämnen som har det gemensamt att de är lika bra för kroppen som de ämnen som finns i te, bär och andra naturliga antioxidantkällor.

5. Mörk choklad påverkar utsöndringen av endorfiner och serotonin i hjärnan – ämnen som motverkar stress, ökar välbefinnandet och har en positiv effekt på humöret. Exempelvis visar ny australiensisk forskning att ett ökat intag av mörk choklad under 30 dagar gjorde att deltagarna blev lugnare och kände sig mer tillfreds med sig själva.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: