© iStock

Supermat: kräftor

Är du på jakt efter en supernyttig proteinbomb så är kräftor ett utmärkt val. Kräftköttet är både saftigt och gott och rikt på näringsämnen som är bra för hälsan.

10 augusti 2019 av Martin Kreutzer

Kräftskivor är populära på middagsbordet i många svenska hem, och de blir riktigt nyttiga om de avnjutes utan allt för stora mängder alkohol. Innanför det hårda kräftskalet finns nämligen många nyttigheter. Kräftan är rik på protein som kvalitetsmässigt liknar de finaste styckningsdelar. Om man både vill bli hyfsat mätt och bygga stora muskler, så är det inte många råvaror som kan matcha denna delikatess.

Fettinnehållet är lågt och av den nyttiga omega 3-typen, som via sina antiinflammatoriska egenskaper ökar skyddet mot eventuella överbelastningsskador som kan uppkomma om man tränar för mycket eller för hårt. Det läckra köttet innehåller dessutom en hel del järn vilket kroppen behöver för att bilda syretransporterande röda blodkroppar. Fler fördelar är selen, som stärker immunförsvaret, E-vitamin samt mängder av värdefulla B-vitaminer.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: