© Istock

Supermat: Blåbär

Blåbär är rena vitaminbomberna som du kan äta hur mycket du vill av. De små bären håller hjärnan skärpt, lindrar träningsvärk och är guld värda för varje liten cell i kroppen.

2 augusti 2019 av Martin Kreutzer

Det färgstarka skalet indikerar att blåbären är kraftfulla. I de flesta fall är det så att ju starkare färg grönsaker och bär har och ju mindre de är, desto mer antioxidanter innehåller de. Och i det här fallet handlar det om mer än bara utseendet; den blå färgen skapas nämligen av så kallade antocyaniner som är en av naturens starkaste antioxidanter.

Undersökningar visar att dessa ämnen bl.a. förbättrar blodflödet och syresättningen i hjärnan. Om man tränar hårt lindrar dessa ämnen dessutom träningsvärken dagarna efteråt.

Blåbär innehåller dock fler hälsosamma ämnen som kroppen behöver. Det finns t.ex. stora mängder C-vitamin i blåbär som kroppen bland annat utnyttjar för att ta upp järn i kosten. Innehållet av kostfibrer håller magen i gång och skyddar mot olika livsstilssjukdomar och alla kolhydrater ger bränsle åt hjärnan och musklerna så att man känner sig pigg och full av energi.

Optimal effekt

Bästa valet: 

Om du köper en förpackning med 100 gram blåbär, så bör du välja de minsta bären. Många små bär ger tillsammans större skalmassa jämfört med färre stora bär. Och eftersom nyttigheterna framför allt finns i skalet är det bättre att välja små bär. I frysdisken hittar du blåbär året runt och i sommar kan du plocka blåbär i skogen.

Bästa tillagningen: 

Allra bäst är att äta blåbären råa eftersom all typ av värmebehandling förstör de värdefulla antioxidanterna. Man kan till exempel använda en näve färska blåbär i salladen eller i yoghurten. Frysta bär ska inte heller underskattas. De förvälls och fryses in direkt efter skörd och innehåller därför i stor sett lika mycket näringsämnen som färska blåbär.

Bästa tillbehören: 

Blåbären är rena kolhydratbomberna och man behöver därför komplettera med en fett- och proteinkälla för att en måltid ska bli komplett. En näve mandlar till blåbären passar t.ex. bra ihop med en tallrik skyr eller någon annan mjölkprodukt. Alternativt kan blåbären användas i en sallad tillsammans med kyckling eller skivad parmesan.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta äter du frukost?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: