© iStock

Supermat: ägg

Ägg är en riktig vitaminbomb som du gärna kan äta varje dag – i synnerhet när du behöver återhämta dig efter hård träning.

23 januari 2015 av Martin Kreutzer

Ägg är ett perfekt kostval för att påskynda återhämtningen efter hårda träningspass. Det beror främst på att ägg innehåller massor av högvärdigt protein och rätt mängd aminosyror, vilket är bra för återhämtningsprocessen i kroppen.

Tidigare har äggkonsumtion varit omtvistad eftersom de ansetts kunna höja kolesterolvärdet. I dag vet man bättre och internationell forskning har flera gånger på senare år frikänt och prisat ägg och deras innehåll för att vara en riktig vitaminbomb.

Även när det gäller den omdiskuterade äggulan har vi blivit klokare. I dag vet vi att man utan problem kan äta ägg varje dag eftersom ägg är rika på uppbyggande ämnen och förser kroppen med både E- och D-vitamin, järn, selen, protein och nyttigt fett. Vi vet också att de hälsosammaste ämnena finns i äggulan.

En annan styrka är att ägg mättar bra och länge. Det gör i sin tur att det sötsug som lätt uppstår pga. hungerkänslor minskar under resten av dagen.

Visste du att ägg är superbra för dig som tränar? Det kan du läsa mer om här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: