© iStock

Superfood: grekisk yoghurt

En portion grekisk yoghurt mättar bra samtidigt som den bidrar med massor av nyttiga ämnen. Grekisk yoghurt passar därför perfekt att äta när man har tränat.

23 januari 2019 av Martin Kreutzer

Superfood

Grekisk yoghurt är nästan lika rik på protein som isländsk skyr, men som proteinkälla är den förstnämnda rätt underskattad. Att många föredrar skyr framför grekisk yoghurt kan kanske bero på att fettinnehållet är högre i yoghurten.

Det kan dock vara värt att omvärdera, för även om det sedan länge hävdas att mättat fett kan orsaka hjärt-kärlsjukdomar så finns det ytterst begränsat med vetenskaplig dokumentation som stöder just det påståendet. Därför har också allt fler etablerade forskare ändrat ståndpunkt i frågan under senare år. Det har lett till att rädslan för mjölkfett har minskat.

Det ändrar naturligtvis inte det faktum att en högre fettprocent också innebär fler kalorier, men det ger ändå möjligheter att strategiskt välja lite fetare mjölkprodukter ibland. Det gäller till exempel maträtter som är så magra att mättnadskänslan och konsistensen blir rejält mycket bättre med en krämig och smakrik yoghurt som ingrediens.

Visste du att ägg är superbra för dig som tränar? Det kan du läsa mer om här.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Känner du dig otrygg att springa i mörkret?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: