© iStock

Superfood: chili

Den heta lilla frukten är känd för att den får svetten att rinna och att den sätter fart på fettförbränningen. Men det är bara två av chilifruktens alla egenskaper.

9 november 2015 av Martin Kreutzer

Superfood

Chilipeppar kan verkligen sätta krydda på maten. Det gäller i synnerhet om man tuggar i sig fruktens mellanväggar där fröna sitter och där styrkan finns i form av ämnet capsaicin. Förutom att ämnet gör att det börjar brännas i munnen sätter det också fart på ämnesomsättningen, som kan öka med flera procent direkt efter att det inmundigats.

Om detta i sin tur ger en viktnedgång beror i hög grad på hur ofta man äter chili och hur stark chilin är. Ämnesomsättningen påverkas bara mätbart om chilifrukten är tillräckligt saftig och stark, och eftersom man vänjer sig rätt snabbt vid en viss styrka så behöver man öka styrkan efter hand.

I verkligheten är förbränningseffekten kanske inte det som de flesta är ute efter. Det är däremot chilins förmåga att sätta piff på maten och förstärka övriga smaknyanser. Värdefullt är också chilins höga innehåll av antioxidanter som stärker immunförsvaret, och alla C-vitaminer som kroppen behöver för att bygga upp alla leder och senor.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vad gillar du att lyssna på när du tränar?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: