Allt om sötpotatis
Med 2,7 gram fibrer per 100 gram innehåller sötpotatis nästan dubbelt så mycket fibrer som vanlig potatis. Det är bra för både mättnadskänslan och matsmältningen.
Sötpotatis stärker immunförsvaret
Medan vanlig potatis innehåller stora mängder C-vitamin – som främst finns i skalet på färskpotatis – så är sötpotatis rik på antioxidanter som stärker immunförsvaret. Sötpotatis innehåller t.ex. nästan lika mycket betakaroten som morötter.
Sötpotatis är bra för skelettet
Om vi säger kalcium så tänker du kanske på mjölk och ost. Men sötpotatis är faktiskt också rik på mineralet som bl.a. stärker skelettet. Det gör att sötpotatis är bra för personer som inte vill ha – eller inte tål – mejeriprodukter.
Läs här om varför paranötter är så bra för immunförsvaret.
Därför smakar sötpotatis sött
Den söta smaken beror främst på att sötpotatis innehåller sockerarter. I motsats till den stärkelse som vanlig potatis innehåller så är sötpotatis sötare. Den ger måltiden en spännande smak och dämpar sötsuget, vilket i sin tur gör att det blir lättare att hålla vikten. Studier visar att om alla smaklökar stimuleras i en måltid så får man en bättre mättnadskänsla.
5 000 varianter av sötpotatis
Många tänker kanske på en viss typ av rotknöl när de hör ordet batat, men det finns faktiskt över 5 000 olika batat-sorter i världen. De varierar inte bara i storlek utan också i färg, konsistens och näringsinnehåll.
>> Få massor av tips om träning, motivation, tävlingar, recept och förslag på övningar direkt i din mail. Klicka här för att få vårt populära nyhetsbrev. <<

Öka näringsvärdet genom att tillaga lite nyttigare pommes frites av den fiberrika sötpotatisen.
Recept med sötpotatis: Kött med potatis
Ingredienser (2 personer):
300–400 g engelsk rostbiff2 msk olivolja
500 g sötpotatis
3–4 knivsuddar salt
3–4 knivsuddar svartpeppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°.
- Skär sötpotatisen i stavar.
- Ugnsstek potatisstavarna med olivolja och krydda med salt och peppar.
- Ta ut dem när de har fått en gyllenbrun färg.
- Krydda köttet med salt och peppar.
- Stek det en kort stund i en het stekpanna till önskad konsistens.
- Servera med färsk sparris och eventuellt lite ketchup.
Näringsinnehåll/person:
Energi: 501 kcalProtein: 41,2 g
Fett: 20,3 g
Kolhydrater: 42,5 g
Kostfibrer: 7,5 g