© iStock

Röd paprika är bra bantningsmat

Paprikans goda smak uppskattas av många, och grönsaken passar även perfekt som bantningskost. Dessutom är innehållet av C-vitamin extra högt i röd paprika.

24 oktober 2019 av Martin Kreutzer

Innehållet av C-vitamin är mycket högt. En röd paprika innehåller tre gånger den minimidos som rekommenderas varje dag. Som jämförelse innehåller en apelsin endast en fjärdedel så mycket C-vitamin som en röd paprika.

Smaken kan vara lite stark. Det beror på att det särskilt i frövitan finns Kapsaicin, som gör att habanero och andra chilifrukter blir så heta. Kapsaicin är bland annat bakteriedödande.

Röd paprika har ungefär hälften så lång hållbarhet som grön paprika. Kolla därför så att paprikan är färsk. Skalet ska vara glänsande och slätt och stjälken ska vara grön och fräsch.

Trots den lite söta smaken är kolhydratinnehållet lågt. Det gör att det totala kalorivärdet hamnar på en nivå som gör att paprika passar utmärkt som bantningskost. Om du bestämmer dig för att enbart leva på paprika under en dag, så finns det utrymme rent kalorimässigt att du kan äta fler än 50 paprikor. Låt dig väl smaka!

Precis som när det gäller morötter så innehåller röd paprika en del betakaroten, vilket är förstadiet till A-vitamin. Ämnet sätter sig bland annat i hudens celler, som kan anta en orange skiftning och skyddar mot skadlig uv-strålning.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Hur ofta springer du UTAN gps-klocka?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: