Populäraste supermaten nästa år!

Livsmedel som kan hjälpa oss att bli pigga och friska är en av de största trenderna just nu. Vi har tittat djupt i spåkulan för att se vilken supermat som blir nästa hit.

5 december 2016 av Jesper U. Larsen

Varje år dyker det upp nya matvaror, dieter och alternativa kostråd, som det diskuteras livligt om i pressen och som får en massa passionerade anhängare.

Skyr, stenålderskost och glutenfri mat är redan gamla nyheter, så vilka trender kommer vi att få se under 2017?

En analys från Google ger en indikation om vilken supermat som kommer att bli populär nästa år.

Mätt efter antalet internetsökningar är intresset för följande fem livsmedel extra stort just nu:

Supermaten som är hetast just nu:

  • Äppelcidervinäger: Äppelcidervinäger hyllas av många experter för sina hälsosamma och viktminskande egenskaper. Studier visar bl.a. att äppelcidervinäger kan hjälpa till att hålla blodsockret stabilt samt förbättra mättnadskänslan.

  • Kefir: Den här kulturmjölken var populär på 80-talet och nu verkar den göra comeback på allvar. Dess probiotiska bakterier är bra för tarmfloran och stärker immunförsvaret

  • Gurkemeja: Gurkmeja finns i pulverform eller som hela rötter som påminner om ingefära. Den gula kryddan innehåller cirka två procent av färgpigmentet curcumin, som bl.a. tros kunna skydda mot hjärt-kärlsjukdomar, liksom det kan minska och reglera mängden av proinflammatoriska ämnen – alltså ämnen som normalt ökar inflammationen i kroppen. Djurförsök har visat att behandling med curcumin även kan minska tillväxten av cancerceller.

  • Jackfrukt: Denna exotiska frukt är rik på kostfibrer, A-, B- och C-vitamin samt mineraler. Den anses bl.a. kunna boosta immunförsvaret, reglera blodtrycket och vara bra för huden och ögonen.

  • Manukahonung:Nyzeeländsk honung som är känd för sin antibakteriella effekt vilken tros bero på ämnet metylglyoxal. Honungen anses kunna lindra allt från förkylning till sår och hudinfektioner.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Ställer du in träningen om det är ruskväder?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: