Läs också

Supermat: lax

© Istock

Makrill är en perfekt D-vitaminkälla

Makrill är en fet och nyttig fisk som innehåller mycket omega-3-fettsyror, A- och D-vitaminer. Näringsmässigt är makrill därför en riktig vinnare.

12 juni 2019 av Martin Kreutzer og Bo Frederiksen.

Det höga innehållet av omega-3-fettsyror är guld värt på flera sätt. De verkar antiinflammatoriskt och skyddar därmed mot olika livsstilssjukdomar och överbelastningsskador. Dessutom utgör de byggstenar för hjärnan.

Proteinet är av högsta kvalitet och lämpar sig därför utmärkt som byggmaterial för musklerna efter hårda träningspass. Dessutom bidrar proteinet till en bra mättnadskänsla och en långsammare matsmältning.

Med sina 8 mikrogram D-vitamin per 100 gram är makrill en utmärkt källa till det för kroppen så viktiga ”solskensvitaminet”, som vi i Sverige lider brist på under vinterhalvåret och som vi behöver få i oss via maten.

Rent näringsmässigt innehåller makrill massor av nyttigheter förutom de ovan nämnda. Fisken innehåller också selen, järn, niacin och en rad andra ämnen som alla spelar en viktig roll för kroppens biokemiska funktioner.

Skinnet kan du ta bort om du inte gillar det. Det finns inga tungt vägande skäl för att äta skinnet när det gäller näringsvärdet. Låt dina smaklökar avgöra om det ska inmundigas eller slängas.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Vem föredrar du att träna med?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: