Om man ska utse en riktig hälsobomb i matbutiken, så verkar många experter överens om att kål är ett av de bästa valen som naturen har att bjuda på. Bakom den lite beska smaken finns massor av viktiga näringsämnen som bl.a. stärker immunförsvaret, håller tarmarna i form och stärker leder och senor.
Om man ska välja ut en enda sak som är bra för hälsan, så är det att äta kål – dagligen och i stora mängder.
SPETSKÅL
Spetskål är mildare i smaken och innehåller inte så många nyttigheter som andra kåltyper. Det är dock en bra nybörjarkål om man vill vänja sig vid smaken. Den innehåller fem gånger mer antioxidanter än isbergssallad, som den ofta kan ersätta på tallriken.
BRYSSELKÅL
Brysselkålens beska smak indikerar att den innehåller mycket nyttigheter. En av dess styrkor är innehållet av kraftfulla isotiocyanater. Ett annat naturligt superämne i brysselkål är glukorafanin som när man tuggar i sig kålen omvandlas till antioxidanten sulforafan som tros kunna förebygga hjärt-kärlsjukdomar.
SAVOJKÅL
Savojkål innehåller massor av C-vitamin och betakaroten som stärker immunförsvaret. Dessutom passar kålen perfekt som smalmat med sina få kalorier och många mättande kostfibrer. Finhackad savojkål passar särskilt bra att använda i råkostsallad, där den bidrar med volym och få kalorier.
RÖDKÅL
Äter du bara rödkål i jultider? Synd i så fall, för rödkål är supernyttig och fylld med fibrer och antioxidanter. Undvik dock konserverad rödkål eftersom den innehåller mycket socker.
SVARTKÅL
Svartkål har samma kvaliteter som broccoli och brysselkål. Det gäller också dess förmåga att bilda gaser i magen. Trösta dig med att det är värst i början. Efter några veckor har tarmarna vant sig och gasbildningen minskar. Det hjälper också att frysa ned svartkål ett par dagar eller värmebehandla den.
GRÖNKÅL
Grönkål innehåller massor av fibrer, vilket både ger bra mättnadskänsla och matsmältning. På lång sikt kan fibrerna bidra till att hålla nere kolesterolvärdet och skydda mot vissa cancerformer. Grönkål är även rik på C-vitamin och betakaroten samt kalcium som stärker skelettet.
BROCCOLI
Om man tittar lite närmare på en bukett broccoli, så är det inte svårt att förstå varför den är sprängfylld med mikroskopiska växtämnen: de tusentals små förgreningar som finns i broccoli innehåller nämligen massor av antioxidanter som bl.a. stärker immunförsvaret. Gram för gram får man därför i sig betydligt fler så kallade fytoämnen – ämnen som främjar hälsan – från broccoli jämfört med från många andra grönsaker.
VITKÅL
Man ska inte låta sig luras av den bleka färgen, för vitkål innehåller många bra antioxidanter med fantasifulla namn som isotiocyanater och indoler. Vitkål har ett mycket lågt kaloriinnehåll men är så C-vitaminrik att en normalportion täcker hela dagsbehovet.
Fem goda recept med kål
Mättande lax med fräscha grönsaker och örtkryddor.
Krispig och god sallad med asiatisk smak. Rätten går snabbt att tillaga och passar bra som tillbehör till fisk eller kyckling.
Ge den klassiska fiskfilén en smakrik och nyttig tvist med detta recept, där chili, lime och ingefära tillför extra smak.
Nyttig och vålsmakande måltid, där de stora spetskålsbladen fungerar som wraps. Fyll den med kryddat nötkött, färsk spenat, jalapenos och crème fraiche.
Fixa kvällsmaten på bara 15 minuter med det här läckra receptet med kyckling och kål.