Kaffe halverar risken för den här livsfarliga sjukdomen

Ny forskning visar att två koppar kaffe om dagen är effektiv medicin mot en vanlig och farlig leversjukdom.

9 februari 2016

I studien, en så kallad metaanalys, som omfattade över 500 000 män och kvinnor från sex länder, kom forskarna fram till att hos de personer som drack två koppar kaffe dagligen så minskade risken för den dödliga leversjukdomen, som kan leda till leversvikt, med hela 44 procent.

Kaffe har inga biverkningar

Kaffedrickarnas reducerade risk för leversjukdom är uppseendeväckande. Traditionell medicinering har nämligen ofta mycket sämre effekt.

Exempelvis minskar behandling med statiner risken för hjärtsjukdom med 25 procent, enligt forskarna bakom studien. De påpekar också att kaffe i motsats till de flesta typer av medicin inte har några allvarliga eller dödliga biverkningar.

Förklaringen till kaffets medicinska effekter är enligt forskarna att den svarta drycken bl a innehåller upp emot tusen olika ämnen, varav många är biologiskt aktiva och påverkar vår hälsa.

Den stora metaanalysen genomfördes av forskare vid University of Southampton. Studien är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Alimentary Pharmacology and Therapeutics.

Läs också

Kanske är du nyfiken på ...

Känner du dig otrygg att springa i mörkret?

Vi rekommenderar

Hittade du inte det du söker? Sök här: